Министър-председателката на Литва Ингрида Шимоните заяви, че Вилнюс е готов

...
Министър-председателката на Литва Ингрида Шимоните заяви, че Вилнюс е готов
Коментари Харесай

Първа страна в ЕС и НАТО взе решение за пращане на военни в Украйна, ако Киев поиска

Министър-председателката на Литва Ингрида Шимоните съобщи, че Вилнюс е подготвен да изпрати военнослужещи на подготвителна задача в Украйна, съобщи украинската организация Укринформ. Премиерката на страната направи изявлението си в изявление за в. " Файненшъл Таймс ", цитира Българска телеграфна агенция.

Шимоните сподели, че има парламентарно решение да изпрати войски в Украйна на обучителна задача, само че Киев до момента не е отправил такава молба. 

По въпроса за вероятната реакция от страна на Русия, ако Литва реши да изпрати свои бойци в Украйна, Шимоните сподели, че Москва ще сметне това като провокация. 

" Ако мислим само за реакцията на Русия, няма да можем да изпратим нищо ", съобщи тя. 

В същото време Шимоните изрази подозрение за потреблението на нуклеарни оръжия от Русия, защото следователно радиоактивните боклуци ще обиден и територията на Литва. 

Според министър-председателката Русия ускорява нападенията си против гражданската инфраструктура в Украйна, като да вземем за пример електроцентрали, учебни заведения и лечебни заведения, с цел да провокира нова бежанска вълна от страната. Тя посочи, че Литва няма да търси или депортира украински мъже в наборна възраст и добави, че Европейски Съюз им е подсигурил краткотрайна отбрана до март 2025 година. 

Тя означи също, че в случай че Украйна може да потвърди, че някои мъже бягат от военна работа, то те може да не получат позволение за непрекъснато престояване в Литва. 

Шимоните съобщи, че в действителност желае да помогне на Украйна, с цел да може тя да обнови въоръжените сили и хората, които са воювали дълго време, да си починат.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР