Министър-председателката на Естония Кая Калас прикани днес страните от НАТО

...
Министър-председателката на Естония Кая Калас прикани днес страните от НАТО
Коментари Харесай

Премиерът на Естония: Страните от НАТО трябва да увеличат разходите си за отбрана

Министър-председателката на Естония Кая Калас прикани през днешния ден страните от НАТО да последват образеца на балтийските страни и да усилят значително разноските си за защита, предадоха ДПА и Българска телеграфна агенция.

Калас посочи личната си страна, която следващата година ще усили това перо от бюджета до 3,2% от брутния си вътрешен артикул (БВП).

" Насърчавам това и на нивото на НАТО ", съобщи тя за ДПА в коридорите на почнала през вчерашния ден двудневна Годишна балтийска конференция по защита (ABCD) в естонската столица Талин. Сред главните тематики, обсъждани на конференцията е положението на районната сигурност след нападението на Русия против Украйна.

" Да погледнем 1988 година, когато всички съдружници от НАТО са отделили над 1% от своя Брутният вътрешен продукт за защита. Защо? Защото са сметнали, че заплахата е сериозна. Сега обаче заплахата е по-голяма, в сравнение с по време на Студената война, защото войната се върна в Европа ", сподели Калас.

Очаква се през днешния ден в конференцията по сигурността да се включи немският министър на защитата Борис Писториус, с цел да очертае бъдещия курс на страната си в политиката за сигурност. С идната тирада на Писториус в Талин приключва тридневното му посещаване в Латвия и Естония.

Във форума вземат участие представители на балтийските републики, на други страни от НАТО, а също на Украйна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР