Министър-председател: Николай Денков. Министър на финансите: Асен Василев. Министър на

...
Министър-председател: Николай Денков. Министър на финансите: Асен Василев. Министър на
Коментари Харесай

Ето го проектокабинета на ПП-ДБ

Министър-председател: Николай Денков. Министър на финансите: Асен Василев. Министър на вътрешните работи: Андрей Янкулов. Министър на правораздаването: Милен Матеев. Министър на енергетиката: Радослав Рибарски. Без Кирил Петков.

Това са част от знаковите имена, които обединяването " Продължаваме промяната-Демократична България " би трябвало да разиска и утвърди като проектосъстав на държавното управление си с втория мандат. И да даде на ГЕРБ преди връчването на първия мандат. Това научи Клуб Z от преговорните екипи. Формално е даден мандат на акад. Денков да показа екипа си и структурата.

От неокончателния лист става очевидно, че съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков е изнемощял като претендент за изпълнителната власт, като преди този момент се спрягаше за вицепремиер по еврозоната, Шенген и службите за сигурност.

Отпаднал е и съпредседателят на Демократична България Атанас Атанасов като Министерство на вътрешните работи министър, само че името му бе спрягано без решение на управителните органи на ДСБ. Асен Василев обаче остава твърдо министър на финансите, а от Демократична България не оферират свои ярки фрагменти.

Ето и проектоминистрите (с ангажимента, че съставът не е окончателен):

Министър-председател - Николай Денков.

Министър на финансите - Асен Василев.

Министър на вътрешните работи - Андрей Янкулов, юрист по наказателно право, част от екипа на АКФ.

Министър на правораздаването - Милен Матеев, някогашен народен представител от Политическа партия и ръководител на комсията по правни въпроси.

Министър на енергетиката - Радослав Рибарски, народен представител от Политическа партия.

Министър на районното развиване и благоустройството - Андрей Цеков, народен представител от Политическа партия, някогашен зам.-министър.

Министър на външните работи - Ирена Димитрова, някогашен зам.-министър.

Министър на нововъведенията - Даниел Лорер, народен представител от Политическа партия, някогашен министър.

Министър на опазването на здравето - д-р Христо Хинков, дългогодишен шеф на Националния център по публично здраве и разбори.

Министър на превоза - Георги Гвоздейков, някогашен народен представител от Политическа партия и директор на закритото дружество за " въздушните коли за спешна помощ " -  " Хели Мед Сървиз ".

Министерство на образованието и науката - проф. Генка Петрова, някогашен зам.-министър.

Министерство на защитата - Тодор Тагарев, някогашен длъжностен министър и проекто подобен в кабинета " Петков ".

Министерство на труда и обществената политика - Иван Кръстев, някогашен зам.-министър.

Министерство на стопанската система - Юлиан Войнов, финансист и стопански анализатор, учител в Стопанската академия в Свищов.

Министър на електронното управление - Александър Йоловски, някогашен зам.-министър.

Министерство на земеделието - Христо Даскалов, някогашен шеф на БАБХ.

Министерство на околната среда и водите - Юлиан Попов, някогашен длъжностен министър.

Министерство на туризма - Гергана Кабаиванова, управител на фондация.

Министерство на културата - Яна Генова, културолог.

Министерство на спорта - Димитър Илиев, авто играч.

Очакването е, че президентът Румен Радев ще разгласи тази седмица, че вика партията първи мандатоносител за връчване на мандата. По конституция той се получава от излъчения от нея претендент за министър-председател. Затова и от ГЕРБ настояха предходната седмица да получат проектокабинета на обединяването до неделя - с цел да имат време за разискване на имената до този вторник, когато е първият работен ден и да вземат решение дали ще предложат собствен кабинет или ще поддържат този на втория мандатоносител. 

В същото време от групировката на Бойко Борисов продължиха да дават разнопосочни сигнали. След " приключването " на имената на Денков, Петков, Василев и Атанасов, надлежно като министър-председател, вицепремиер за еврозоната, Шенген и службите, вицепремиер по проекта за възобновяване и министър на финансите и министър на вътрешните работи, Борисов разяснява, че съпредседателите на " Продължаваме промяната " би трябвало да се оттеглен, както той самичък бил направил, макар че по-подходящ за министър председател от него нямало. И това, откакто малко по-рано бе декларирал, че няма срещу, стига и негови министри като Томислав Донечев, Делян Добрев, Красимир Вълчев да са в този кабинет. Последното обаче опонира на решението на ПП-ДБ да не поддържа освен мандата на ГЕРБ, само че и ръководство, в което ГЕРБ взе участие.

Теменужка Петкова пък разкритикува и разновидността Денков министър-председател, а политическите му началници Петков и Васислев негови подчинени. Председателят на Народното събрание Росен Желязков коментира през вчерашния ден, че той персонално нямал нищо срещу Василев да е министър на финансите. Последва коментар и от Тома Биков - нямало по какъв начин някогашният финансов министър в кабинета " Петков " да заеме отново този пост, а всичко се въртяло към това дали съпредседателите на Политическа партия ще са в изпълнителната власт. Своята " милостиня " даде и Делян Добрев, с цел да изрази също персонално мнение - ГЕРБ не трябвало да ръководи с ПП-ДБ, а да премине към проект Б - търсене на поддръжка от Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и " ИТН ", без " Възраждане ", поради позицията й за еврозоната. Мнение изрази и зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов - имената на Петков и Василев щели да взривят договарянията.

Междувременно стана ясно, че " Да, България ", която е в състава на " Демократична България ", е решила да не предлага свои министри в проектокабинета на обединяването. Останалите две обединения в обединението - ДСБ и " Зелено придвижване " - също в следствие.

Днес се чака съвещание на парламентарната група на ПП-ДБ, на което да се разиска и утвърди (или отхвърли) проектокабинетът. Според вътрешния устав на групата значимите решения се взимат с квалифицирано болшинство от 2/3.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР