Афганистан: Талибаните забраняват на жените да посещават популярния национален парк

...
Министър Мохамад Халид Ханафи каза, че жените не са следвали
Коментари Харесай

Министър Мохамад Халид Ханафи каза, че жените не са следвали правилния начин за носене на хиджаб в парка, след като той посети региона.

Г-н Ханафи уведоми длъжностни лица и религиозни духовници за това предполагаемо нарушение, като добави, че „ходенето на разглеждане на забележителности не е задължително за жените“.

Забраната добавя към списъка с ограничителни мерки, наложени на жени и момичета след завръщането на талибаните в власт през август 2021 г., 20 години след свалянето му от американските сили.

„Няма надежда“ за афганистанските жени

Миналия ноември, ръководеното от правителството забрани на жените да използват обществени пространства, включително паркове, позовавайки се на нарушения на хиджаб или очевидно не спазва правилата за сегрегация по пол.

Момичетата също са били възпрепятствани да продължат образованието си, включително университет, като единствената страна в света им е забранила да посещават средно училище.

Изображение: Момичетата не могат продължете образованието си в Афганистан

Съвсем наскоро афганистанските студентки бяха забранени да учат в чужбина, според председател на група, предлагаща им стипендии в Обединените арабски емирства.

Прочетете още:
Две години след като талибаните завзеха властта, жените отвърнаха на удара
Талибаните обявиха музиката за неморална

Талибаните се намесиха в кариерите на афганистанските жени, като им забраниха да работят в местни и неправителствени организации.

Фундаменталистката група многократно се обръщаше към жени, които настояваха за свободата си.

„Стени затварят жените“

Ръководител на правата на човека остро критикува най-новата мярка на талибаните , казвайки, че всеки дом се превръща в „затвор“.

Хедър Бар, асоцииран директор по правата на жените в Human Rights Watch, каза: „Не се задоволявам с лишаването на момичетата и жените от образование, работа и свободно движение, талибаните също искат да им отнемат парковете и спорта, а сега дори и природата, както виждаме от последната забрана на жените да посещават Band-e-Amir.

„Стъпка по стъпка стените се затварят пред жените тъй като всеки дом се превръща в затвор."

Изображение: Афганистански жени протестираха срещу суровия режим

Регресивните политики предизвикаха широко разпространено осъждане, включително страни с мюсюлманско мнозинство.

Турция се обади в университета забраняват „нито ислямски, нито хуманни“, докато Саудитска Арабия – която до 2019 г. беше наложила множество ограничения на жените – изрази „учудване и съжаление“ от отказа на афганистанските жени да получат университетско образование.

Band-e-Amir е известен със своите тъмносини езера, превръщайки се в първия национален парк в Афганистан през 2009 г. и привличащ хиляди посетители всяка година.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР