Министър Младен Маринов изведе акценти от дейността на МВР през

...
Министър Младен Маринов изведе акценти от дейността на МВР през
Коментари Харесай

Младен Маринов: Имаме напредък в противодействието на телефонните измами

Министър Младен Маринов изведе акценти от активността на Министерство на вътрешните работи през 2019 година на изключителното съвещание на Министерския съвет. Министерство на вътрешните работи продължи да надгражда положителните практики и позитивните трендове от предходни години, само че реализира и поредни дейности за превъзмогване на позволени недостатъци.
Продължава устойчивата наклонност на понижаване на записаните убийства, кражбите и грабежите, похищенията по отношение на МПС, закононарушенията, свързани с опиати, и други Разкриваемостта се усилва.
Добро е взаимоотношението с Прокуратурата при работата по откриване на закононарушения. Благодарение на ползотворното съдействие и с ДАНС изборният развой протече умерено.
В резултат от положителното взаимоотношение с Агенция „ Митници “ при противодействието на контрабандата на тютюневи произведения без бандерол се регистрира осезателен спад на незаконната интензивност. Запазва се наклонността за понижаване на равнищата на популяризираните цигари без акцизен бандерол.
Като ползотворна се прави оценка активността на мобилните екипи от чиновници на охранителна, престъпна, икономическа, пътна полиция и службите за пожарна сигурност и банкет на жители в дребните обитаеми места без непрекъснато полицейско наличие.
За нас е значима предварителната защита на престъпността и информационно-разяснителна активност в тази тенденция, означи министърът. „ Гордеем се с постигнатите резултати при телефонни измами. През ноември са регистрирани единствено 3 телефонни измами по отношение на 127 за предишния ноември. Сравнителната статистика за годината регистрира понижение над 50% “.
Продължава поетапното създаване на системи за видеонаблюдение от общините по одобрени от Министерство на вътрешните работи минимални механически параметри и функционалности, като задачата е реализиране на цялостно покритие на страната.
Модернизира се материалната база в структурните звена и в Академията на Министерство на вътрешните работи - построяват се тактически полигони за професионално образование на служители на реда и пожарникари, оборудват се зали, ремонтира се сградният фонд, доставят се профилирани коли и техника, сподели той.
„ Правим всичко допустимо да попълним недокомплекта в полицейските структури и при проверяващите служители на реда.
За възстановяване на административното обслужване на жителите и бизнеса е основана организация за осъществяване на административните услуги на правилото на „ едно гише “, обезпечени са места за сядане на посетителите и опция за възнаграждение посредством ПОС терминал, банков превод и интернет на всички услуги от Портала за електронни административни услуги на Министерство на вътрешните работи. Намалена е административната тежест за документи, свързани с краткотрайно прекъсване от придвижване на ППС по избор на притежателя, стартиране в придвижване на краткотрайно спряно транспортно средство, преустановяване на регистрация с документално заявление от притежателя, осъществяване на първична регистрация и смяна в регистрацията на ППС.
Много ни се желае да сме обнадеждени от позитивна статистика по сигурността на придвижването. За страдание се усилва броят на починалите при ПТП с 1,6%. Незначително е понижението при тежките ПТП и при ранените – с към 1%. Всички ангажирани структури координираме активността си. Основната ни цел е понижаване на жертвите на пътя “.
През 2019 година заплатите в Министерство на вътрешните работи са нараснали с 10%, всички чиновници получиха спомагателни хонорари от по 480 лева за добре свършена работа.
Бюджетът на министерството за 2020 година е с към 150 млн. повече от предходната година. Разчетените средства за личен състав обезпечават нарастване на главните хонорари. Предвижда се и повишение на заплащането на нощния труд на служителите на реда със сума, която да удовлетвори техните упования. Изготвят се планове.
Обявени са публични поръчки за доставка на тестови полицейски униформи (всички детайли - от обувки до шапки). През януари изтича срокът за събиране на офертите. Униформените дрехи са за полицейските органи и органите по пожарна сигурност и отбрана на популацията. Ще се изработят по 500 комплекта летни и зимни дрехи, които ще се тестват в ГДГП, ГДПБЗН, Столична дирекция на вътрешните работи и ОДМВР Бургас и Благоевград. Едва тогава ще се изготвят поръчките.
Предприети са дейности за възобновяване на материално-техническата база и за възстановяване изискванията на труд. Работи се по планове за обезпечаване на механически средства, реновиране на здания и обезпеченост на чиновниците, само че има още какво да се направи в това отношение.
Диалогът със синдикалните организации се е утвърдил като съществена форма на обществено партньорство при решаването на въпроси, свързани с професионалните и обществените права на чиновниците, както и на характерни за министерството въпроси.
Министерство на вътрешните работи продължава интензивно да си сътрудничи с Мисията на Международната организация по миграция при осъществяването на стратегии за асистирано непринудено връщане и реинтеграция. Успешно е взаимоотношението с ФРОНТЕКС при осъществяването на взаимни полети за връщане на нелегално пребиваващи на територията на Европейски Съюз чужденци.
Граничната сигурност и граничното ръководство остават хоризонтални цели в региона на сигурността и миграцията. Министерство на вътрешните работи обезпечава ефикасна отбрана на държавната граница с всяка от прилежащите страни.
Възпрепятстващото оборудване по цялата дължина на българо-турската граница оказва значителен възпиращ резултат за опитите за нелегално прекосяване на границата.
През 2019 година е уголемен обсегът на Интегрираната система за наблюдаване, построена по границата с Република Турция. Въведена е и Автоматизирана система за наблюдаване по българо-сръбската граница.
За по-ефективно противопоставяне на незаконната миграция се реализират полети с хеликоптерите на Специализирания отряд за въздушно наблюдаване към ГДГП, които са оборудвани със системи за наблюдаване.
Продължава осъществяването на проекта за осъществяване на взаимна СПО по българо-турската граница и част от българо-гръцката граница в сходство с изместването на миграционния напън. Излъчват се гранично-полицейски дежурства, обезпечени с ръчни термовизионни камери, портативни системи за наблюдаване и принадлежности за нощно виждане. Органите на Министерство на вътрешните работи се подкрепят и от Министерство на защитата с военнослужещи и техника.
На Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево работи Тристранен контактен център, който реализира непрекъснато наблюдаване за откриване на групи на прилежаща територия и поддържа непрестанен продан на информация със прилежащите гранични управляващи.
Добри са резултатите по противопоставяне на проведената престъпност, регистрира министър Младенов. „ Получаваме позитивни оценки от партньорски служби и организации.
От Междуведомствения координационен център за противопоставяне на контрабандата и надзор на придвижването на рискови артикули и товари се организират широкообхватни профилирани интервенции за реализиране на ефикасен надзор при въвеждане, предпазване и разпространяване на течни акцизни стоки; на карго стоки; на артикули, първични материали и уреди, предопределени за производства в тютюневата индустрия.
Превенцията на корупцията в Министерство на вътрешните работи включва използване на голям брой сложни ограничения за недопускане на корупционни практики и усилване на взаимоотношението сред ангажираните институции. Целенасочените старания на Министерство на вътрешните работи получиха позитивна оценка в четири следващи отчета на Европейската комисия за напредъка на България. Като видимо достижение се регистрира намаляването на корупционния риск в Министерство на вътрешните работи.
Киберпрестъпността се трансформира в новото предизвикателство пред правоохранителните органи “.
ГДПБЗН извършва на нужното равнище активността си по оперативно реагиране при пожари, бедствия и изключителни ситуации; взаимоотношение и съгласуваност на съставните елементи на Единната избавителна система; превантивна активност, надзор по ЗЗБ и държавен противопожарен надзор. Провеждат се тренировки и учения, които способстват за възстановяване на подготовката и реакцията на оперативните звена. Активно се взаимодейства с общините по отношение на активността на доброволните формирования. Подобряват се материално-битовите условия за работа и се покачва енергийната успеваемост на административните здания на районните служби за пожарна сигурност посредством осъществяваните поправки.
Ръководството на Министерство на вътрешните работи прави оценка по достолепие труда на служителите на реда и пожарникарите. За да се трансформира министерството в привлекателна и мечтана за професионална реализация институция, са нужни бързи и решителни ограничения освен за възстановяване на заплащането, само че и на изискванията на труд, изискванията за кариерно развиване и мотивацията на служителите на реда и пожарникарите и повишение качеството на живот и обществения им статус.
Въпреки съществуващите ограничавания, свързани с бюджетни икономии и финансов дефицит, структурите в Министерство на вътрешните работи извършват активността си и регистрират позитивни резултати.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР