Министър Малинов: Днес направихме нова важна крачка към реализация на

...
Министър Малинов: Днес направихме нова важна крачка към реализация на
Коментари Харесай

„АЕЦ Козлодуй“ сключи във Вашингтон договор за правно сътрудничество с кантората Пилсбъри Уинтроп Шоу Питман

Министър Малинов: Днес направихме нова значима крачка към реализация на плана за създаване на 7 и 8 блок на АЕЦ „ Козлодуй “

„ Ангажирането от страна на „ АЕЦ Козлодуй – Нови мощности “ ЕАД на интернационален юридически съветник с опита и експертизата на Пилсбъри е значима крачка към сполучливата реализация на плана за създаване на 7-ми и 8-ми блок на площадката на АЕЦ „ Козлодуй “. Това сподели министърът на енергетиката Владимир Малинов на церемонията по сключване на документа, която се състоя в границите на неговата аудиенция във Вашингтон, Съединени американски щати.  Договорът бе подписан от изпълнителния шеф на АЕЦ „ Козлодуй – Нови мощности “ Петьо Иванов и Винс Забелски – сътрудник в Пилсбъри. Участие в церемонията взеха и Д-р Джон Кармак - заместник-помощник секретар по нуклеарната енергетика в Департамента по енергетика на Съединени американски щати, както и Джеф Мерифийлд – началник на отдела за нуклеарна сила в Пилсбъри, който е бил началник на нуклеарния регулатор на Съединени американски щати два мандата.

„ Проектът за създаване на 7 и 8 блок в нуклеарната ни централа е стратегически освен за нашата страна, а и за целия район на Югоизточна Европа в подтекста на реализиране на задачите за въглеродна индиферентност “, акцентира министър Малинов. По неговите думи, този план ще затвърди ролята на България, която разполага с 50-годишен опит в употребата на нуклеарни мощности, като районен енергиен водач. Ангажирането на интернационална правна адвокатска фирма от ранга на Пилсбъри в плана ще спомага за вярното структуриране и реализация на плана, добави още енергийният министър.

Пилсбъри Уинтроп Шоу Питман e интернационална правна адвокатска фирма с над 50-годишен опит в региона на нуклеарната енергетика. Портфолиото на адвокатската фирма включва изцяло правно обслужване на някои от най-успешните планове за нови мощности през последните години като АЕЦ „ Барака “ в Обединените арабски емирства и АЕЦ „ Аккую “ в Турция. Ключовите компетентности на адвокатската фирма включват подготовка на контракти за инженеринг и строителство, финансиране и лицензиране на нови нуклеарни мощности.

Енергийният министър Владимир Малинов се срещна с изпълнителния вицепрезидент за интернационалните пазари и основен търговски шеф на Уестингхаус Жак Беснаину и други представители на управлението на компанията. В рамките на диалога бе подчертана нуждата от завършване на подписването на контракт за инженеринг сред „ Нови мощности АЕЦ Козлодуй и консорциум сред корейската Хюндай енджиниъринг енд кънстръкшън и американската Уестингхаус Електрик Къмпани. „ Уверени сме, че взаимната работа на компании от сходен сан е поръчител за осъществяването на огромния план за създаване на нови мощности у нас в заложените периоди “, акцентира енергийният министър.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР