Министър Иван Кондов участва в срещата на министрите на външните

...
Министър Иван Кондов участва в срещата на министрите на външните
Коментари Харесай

Министър Кондов участва в среща на върха, посветена на борбата срещу Ислямска държава

Министър Иван Кондов взе участие в срещата на министрите на външните работи на Глобалната коалиция за битка с " Ислямска страна ". Домакин на срещата беше държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен, оповестиха от Министерство на външните работи. Министерската среща във Вашингтон по покана на държавния секретар на Съединени американски щати е юбилейна и е във връзка 10 години от основаването на Глобалната коалиция за битка с " Ислямска страна ".

„ Вече повече от десетилетие Глобалната коалиция против " Ислямска страна " играе решаваща роля в успеха над терористичната група, където и да работи, и в поддръжка на напъните за стабилизиране в освободените региони “, съобщи първият посланик на България и акцентира, че страната ни остава ангажирана с задачата на обединението да обезпечи трайно проваляне на терористичната формация.



Иван Кондов открои значимостта на използването на ограничения против финансирането на тероризма в сходство с резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, което е от значително значение за прекратяване на връзката сред проведената престъпност и тероризма.

По думите му все по-голямо предизвикателство в днешния свят е разгръщащата се хибридна и осведомителна война.

„ В това отношение е нужен самостоятелен метод за съответни страни и райони. Като външна граница на Европейския съюз, България смята за основен приоритет антитерористичното съдействие с непосредствените съседи на Европейски Съюз, изключително със страните от Западните Балкани “, съобщи Иван Кондов и добави, че би трябвало да бъдат открити работещи решения за справяне с първопричините за тероризма.

По-рано денем министър Кондов организира среща във Вашингтон и със заместник-подсекретаря по вътрешната сигурност на Съединени американски щати Робърт Паскал. Разговорът бе фокусиран върху напъните на България за включване в Програмата за безвизово пътешестване, което ще разреши българските жители да посещават Съединени американски щати без визи. Един от главните проблеми пред постигането на тази цел, е високият % на отказани визи за българи.

Бяха разпознати съответни стъпки, които ще придвижат България напред и ше доведат до спад на отводите за издаване на американска виза. Тези стъпки включват разяснение на характерни особености при кандидатстването за американска виза, както пред самостоятелните претенденти, по този начин и пред туристическите организации, предлагащи ходатайство при кандидатстването за американска виза.

Договорена бе двустранна експертна среща още през октомври, която ще задълбочи координацията сред България и Съединени американски щати за отпадане на американските визи за български жители.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР