Министър и медиен олигарх са поискали да „падне“ главата на

...
Министър и медиен олигарх са поискали да „падне“ главата на
Коментари Харесай

Министър и медиен олигарх поискали да „падне“ главата на журналистката Валя Ахчиева

Министър и медиен олигарх са поискали да „ падне “ главата на журналистката Валя Ахчиева, разкри пред "Фрог нюз " източник от ръководещата партия. Твърди се, че двамата авторитетни мъже в страната сложили ултиматум пред шефа на Българска национална телевизия, че в случай че не спре предаването „ Открито” и в случай че не уволни Ахчиева, няма да бъде подценен дългът от 26 милиона лв., които публичната телевизия е натрупала през последните години. Така Българска национална телевизия няма да получи никакви пари за прехрана и медията ще бъде доведена до колапс.
Припомняме, че бюджетът на Българска национална телевизия е 70 млн. лева Според финансови специалисти, при един толкоз огромен дълг – по-голям от 1/3 по отношение на годишния бюджет, никой министър няма право да отпуска на Българска национална телевизия пари – това са парите на данъкоплатците. Трябвало е до момента УС на Българска национална телевизия да одобри специфичен погасителен проект и да се унищожават отговорностите. Но, финансовото положение на Българска национална телевизия от ден дневно се влошавало, безапелационни са източниците ни. БНТ- началникът Каменаров е подписал предаването на Ахчиева да бъде свалено от програмната скица.
„ Репресията против публицистите не е юридически проблем. Това е политически проблем “, сподели преди дни пред Фрог нюз Валя Ахчиева. Екипът ни я засече инцидентно в Софийския областен съд, откакто беше подала искова молба, с която тя оспорва наложеното и дисциплинарно наказване от шефа на Българска национална телевизия Константин Каменаров – „ предизвестие за уволнение”. Свалянето на „ намерено “ в доста медии бе обвързвано с следствията на Ахчиева за транспортната компания „ Юнион Ивкони “ и контролния орган-Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация “. Според нашите източници, обаче става дума за много по-сериозни неща, свързани с националната сигурност на страната.
Не е загадка, че следствията на журналистката през последните две години се съпътстват с не малко проблеми, в това число и опити за налагане на цензура. Такава имаше при опитите на Ахчиева да покаже, че у нас контрабандно е импортирана от Турция имунизацията „ Пентаксим “, до момента в който здравен министър бе Петър Москов. Едно от предаванията на тази тематика бе спряно. Фрог, обаче го излъчи, откакто се снабди с него от източник от службите за сигурност. Предаване за "Юнион Ивкони " и държавния орган, който контролила компанията, също падна неотдавна от ефир по неразбираеми до момента аргументи.
Не минават безпрепятствено и откритията за далавери при вноса на горива. На 10 май м. година няколко уеб страницата, в това число и Факти. бг. осведоми, че „ финансовият министър Владислав Горанов бил притискал неколкократно през последните две седмици Генералния шеф на Българска национална телевизия Константин Каменаров да не излъчва журналистическо следствие на Валя Ахчиева в предаването “Открито”, планувано за неделя 13 май 2018 година Темата на следствието била за това, какво се случва със Закона за акцизите и данъчните хранилища и едни ЖП цистерни, цялостни с газьол, разтоварен от съветски танкер на варненското пристанище ПЧМВ “. За това Валя Ахчиева сезира Главния прокурор Сотир Цацаров. И тогава, около авансово избухналия скандал, предаването „ Открито” с следствието за пристанището във Варна и танкера с гориво се излъчи по Българска национална телевизия.
Вестник "24 часа " цитира въпросното следствие на Ахчиева за това че, „ злоупотребите с горива идвали тъкмо поради разминаването на периоди в Закона за акцизите и данъчните хранилища и Наредба на финансовото министерство.Законът за акцизите задължи от 1януари 2018 година, на всяко пристанище, където могат да се товарят или разтоварват танкери с горива, да има измервателни уреди, които да бъдат в 24 часова онлайн връзка с митниците и Национална агенция за приходите.”
Но, Ахчиева сподели документа, с който финансовият министър Владислав Горанов подписва Наредба, която да удължи периода до 1 юни 2018 година.
И по този начин пристанищата, в това число и прословутото варненско пристанище ПЧМВ получават пролонгация – още 5 месеца без работа на контролните уреди. От предаването „ Открито” стана ясно, че разнобоят е поправен от депутатите едвам след 3 месеца. На 16.03.18 Парламентът записва новия период от Наредбата и в закона за акцизите с експлицитен текст, че той ще важи със задна дата.
А по-късно скандално следствие, Ахчиева се появи на друго пристанище – този път в Бургас. За да ревизира, по какъв начин се извършва към този момент влязлата в действие Наредба за измервателни уреди на пристанищата.
В „ Открито” от 10 юни, проверяващата журналистка разкри ефектен факт, още веднъж обвързван с заплахата от контрабанда на горива. Този път следствието й е за „ БМФ-Прот-Бургас “, благосъстоятелност на братя Домусчиеви.
От репортажа излиза наяве, че по време на българското европредседателство, се случва нещо необичайно-един апарат мери горивото, което потегля от танкера към две посоки-за данъчния склад на „ Инса ойл “ и към жп цистерните. Ахчиева отбелязва, че това е нарушаване на закона, който е безапелационен, че в тази работа не би трябвало да има човешка интервенция. В същото време от „ БМФ-Порт Бургас “ признават публично, че човек указва на уреда по какъв начин да мери. Журналистката прави извод, че това основава причина за манипулиране на данните, които се подават на контролния орган Агенция „ Митници “. Любопитното е, че тя засича и танкер с газьол от Русия „ Азов Маринер “, който липсва в първичните документи. Ахчиева открива, че горивото от него потегля към базите на „ Инса ойл “ в Белозем, които са благосъстоятелност на петролния необут Георги Самуилов. Припомняме ви, че при започване на 2018 година Самуилов изненадващо купи контролния пакет от акции на Общинска банка.
Преди няколко дни, уеб сайтът EUelectionsbulgaria, основан в Брюксел и финансиран от ЕП, излезе с остра реакция за протичащото се у нас, като пусна материал, озаглавен: „ Сигнал за независимост на печата: Виден публицист е на прицел “. Припомняме ви, че „ Репотрети без граници “ подреди страната ни през предходната година на 111-то място по независимост на словото, отреждайки й по-задно място в класацията от миналата година./Фрог нюз
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР