Министър Дадич е в списъка с агенти. снимка: БТАИмената на

...
Министър Дадич е в списъка с агенти. снимка: БТАИмената на
Коментари Харесай

Сръбски министри са агенти на Путин, разкри групата „Октомври“

Министър Дадич е в листата с сътрудници. фотография: Българска телеграфна агенция
Имената на двама от министрите от кабинета на Ана Бърнабич изгряха в лист с сътрудници на Владирим Путин в Сърбия. Това са вицепремиерът и външен министър Ивица Дадич и министърът на държавното и локалното самоуправление Александър Мартинович. Информацията е изнесена от сдружението за независимост на Сърбия – групата „ Октомври “, оповестява вестник „ Данас “, представен от Българска телеграфна агенция.

До този миг 44 души от общественото пространство на Сърбия – държавни чиновници, членове на службите за сигурност, публицисти са намерили място в листата. Следващото допълнение на листата ще бъде направено след 23 дни.

Сдружението акцентира, че става дума за сътрудници на Путин, а не на Русия.
Наред с министрите най-новите имена са
на ръководителя на опозиционната Народна партия Вук Йеремич, историка Милош Кович, учен Коста Чавошки, ръководителя на придвижването Освобождение Младжан Джорджевич.

В листата са и представителят на партията на косовските сърби Сръбска листа Милан Радойчич, предприемачът Звонко Веселинович, както и публицисти.

Групата „ Октомври “ е гражданско съдружие, учредено в края на ноември 2022 година, а негов ръководител е юристът Чедомир Стойкович. При основаването на сдружението участниците споделиха, че „ битката против режима на Владимир Путин в Сърбия е най-важният и същински родолюбив акт “.

Със основаването на описите се занимава Екипът за идентифициране на сътрудниците на Путин в Република Сърбия, чийто координатор е самият Стойкович.

Попитан за задачата и „ дали е законно възможно да се атакуват хора по този метод и с какви доказателства “ разполага, Стойкович сподели, че от сдружението му желаят да „ защитят
националните ползи на Сърбия,
които са застрашени от две десетилетия хибридна война от страна на режима на Путин, при която популацията се отдалечава от личните си ползи и е насила да взема решения в полза на Руската федерация “. Той съобщи, че групата „ Октомври “ работи в сходство с конституцията и законите.

През май Чедомир Стойкович изпрати писмо до посолството на Украйна, в което съобщи, че адвокатската му адвокатска фирма е наложила наказания на Русия поради експанзията против Украйна.

Преди шест месеца той изиска от посланика на Руската федерация Александър Боцан-Харченко Русия неотложно да изтегли „ всичките си 4036 сътрудници, от които 27 в държавното управление, седем в президентството, 86 в министерството на защитата, 64 в министерството на вътрешните работи, 113 в разследващата организация БИА, както и доста в религиозни организации “, добавя „ Данас “.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР