Министър Асен Личев обяви статут на защитени на два вековни

...
Министър Асен Личев обяви статут на защитени на два вековни
Коментари Харесай

Обявиха за защитени три вековни дървета в София

Министър Асен Личев разгласи статут на предпазени на два вековни чинара (Platanus hybrid) пред театрална работилница „ Сфумато” и един тис (Taxus baccata) в градината на Регионалния исторически музей на София – емблематичната постройка на Централна минерална баня.

От през днешния ден със заповед на министъра на околната среда и водите се не разрешава всяко деяние, което би довело до заличаване, увреждане или утежняване на физиологичното положение на дърветата. Те ще бъдат вписани в регистрите според условията на Закона за биологичното многообразие и обозначени като вековни дървета.

Предложенията за отбрана на вековните дървета постъпиха в Министерство на околната среда и водите от самодейността „ ЕдноДърво”. Благодарение на ползотворното взаимоотношение с гражданската организация и детайлната експертиза на Регионална инспекция за опазване на околната среда - София трите дървета са подбрани да отговорят на критериите за висока екологична отбрана, само че и поради градската среда, присъща за София, със своята архитектурна и историческа еднаквост.

Навременната и проведена отбрана на градските дървета е един от целите на Министерство на околната среда и водите, с което се цели повишение на публичното схващане и институционалната грижа за запазване на градската зелена среда.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР