Министър Андрей Цеков призна, че е разбрал от медиите, че

...
Министър Андрей Цеков призна, че е разбрал от медиите, че
Коментари Харесай

Министър Цеков: Разбрах от медиите, че разследват строежа на тунел Железница

Министър Андрей Цеков призна, че е схванал от медиите, че се води следствие за градежа на прочут тунел на наша автомагистрала.

Европейската прокуратура проверява градежа на открития доскоро повече от месец тунел " Железница " на автомагистрала Струма. В офиси на компании, взели участие в построяването на най-големия тунел у нас са осъществени претърсвания.

От Европейската прокуратура оповестиха, че през днешния ден претърсени офиси на шест компании и четири частни къщи в два региона на страната. Целта е да събират " доказателства по подозрения за заграбване, корист с еврофондове и пране на пари, свързани със строителството на тунел " Железница ". Той е най-дългият пътен тунел у нас и беше отворен за придвижване в края на февруари тази година, заяви ТВ.

Строежът стартира 2019 година и завърши 2023 година В този интервал са осъществени и заплащанията. По данни на районното министерство - общо към изпълнителя са платени близо 260 милиона лв..

Изпълнителят е консорциум, който включва три компании. От Европейската прокуратура оповестяват, че след сигнал, получен от ДАНС, е почнала инспекция.

Една от фирмите, част от консорциума, който построи тунела, е обвинена в няколко престъпни закононарушения, в това число заграбване, корист с еврофондове и пране на пари. Коя е тя не е ясно. Пред bTV районният министър съобщи, че е схванал от медиите за следствието.

„ Ако е било належащо подпомагане от Министерство на регионалното развитие и от АПИ, са щели да се извърнат към нас, на този стадий не са се обръщали “, сподели районният министър в оставка Андрей Цеков.

„ Калин Стоянов беше доста деен с екипа на Бойко Рашков, по-късно повдигнаха против него. Дали има взаимозависимост – времето ще покаже “, уточни той

Европрокуратурата показва, че изпълнителят на градежа е получил почти 185 млн. лева, 85% от които са финансирани от европейски фондове. Разследваната компания е направила за доста малко време няколко фиктивни парични превода на стойност над 11 милиона лв. към верига от кухи компании, което е довело до изтегляне на огромни суми в брой от физически лица с престъпни досиета.

„ Аз мисля, че виждаме един модел, който наблюдавахме и за автомагистрала „ Хемус “. Отношенията на АПИ са с консорциума реализатор, заплащанията се вършат по сметка на консорциума. След това по какъв начин се разпределят средствата, ние не разполагаме с такава информация “, акцентира министър Цеков.

От районното министерство разясниха за bTV, че два пъти са правени преводи към изпълнителя на градежа за по 11 милиона лв.. Веднъж през юли 2021 година и на 1 юни 2023 година

Една от фирмите в консорциума " Джи пи груп " твърди в известие до медиите, че не е обект на следствие.

Останалите две компании в консорциума „ Глобал Кънстръкшън “ и „ Виа проект “ не разясниха.

Разследването продължава. От европрокуратурата оповестяват, че фирмите и лица се появяват и в друго тяхно настоящо следствие по отношение на инфраструктурни планове в железопътния бранш.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР