Минимум 2000 часа аудиозаписи от различни хора, които изговарят различни

...
Минимум 2000 часа аудиозаписи от различни хора, които изговарят различни
Коментари Харесай

2000 часа говор учат компютър да записва съдебните заседания без секретар


Минимум 2000 часа аудиозаписи от разнообразни хора, които изговарят разнообразни думи и понятия – всеки с акцента си.

Срок – всички тези записи да бъдат дадени до 9 септември.

Край на плана за внедряване на системата voice-to-text, или казано на български - конвертиране реч-текст, до февруари 2023 година

Това регистрира през днешния ден Висш съдебен съвет по текущ европроект за въвеждане на въпросната система, която напълно ще промени записването на правосъдни документи в цели съвещания, да не приказваме обособените актове на всеки магистрат.

Цялото име на европроекта е " Разработка и внедряване в правосъдната система на програмен продукт за ускорено основаване и възпроизвеждане на актове и други документи посредством диктовка и автоматизирано конвертиране на гласов запис в текст /voice-to-text/ и съпътстващи системи за обработка “. Той започна не напълно скоро - на 1 август 2020 година и би трябвало да бъде осъществен до 1 февруари 2023 година

Днес Даниела Марчева от Съвета призна, че малко закъсняват и трети месец събират аудиозаписи, които да оказват помощ на машината, с цел да се образова. Тя се надява до 9 септември да са " срещнали " изкуствения разсъдък със упоменатите 2000 часа аудиозаписи.

Целта е да се реализира известност на речта до 90%. После следва да тестват софтуера, да обучат магистрати и съдебни служители.

Тя сподели, че е заложено voice-to-text да проработи измежду не по-малко от 2147 магистрати и правосъдни чиновници:

" Това са 50% от сътрудниците, работещи в правосъдната система ", сподели членът на Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет. И призна, че с искащите проблем няма - такива има в обилие.

Затова внедряването ще бъде за всички, които желаят - няма да се лимитират до броя, заложен авансово.

Александър Ангелов - ръководител на Софийския областен съд, разясни, че в България годишно има над 700 000 каузи, организират се колосално количество правосъдни съвещания, в които вземат участие голям брой лица.

" Ежедневно се изготвят правосъдни актове, други документи, свързани с делата и най-много - протоколи на самите правосъдни съвещания, които в някои случаи надвишават стотици страници. И всичко това би трябвало да става за къси периоди - уточни той.

Да не приказваме за работата на прокуратурата и по преписки и производства и свързаната с нея писмена активност.

Това е инструмент, който дава опция на магистратите и правосъдните чиновници, вместо да изготвят на ръка документи, да диктуват същите и да получават набран, подготвен текст във тип, който е единствено за къса обработка и трансфериране към осведомителните системи. "

Съдийският началник подсети, че от време на време, с цел да се изготви или поправя писменият протокол, се постанова прослушване на часове записи от съществуващото в този момент аудио.

Той изрази убеденост какво икономисване на време " зад клавиатурата " ще е това за всички участници в процеса.

Пример даде с това, че записите, които сега образоват системата, би трябвало да съдържат цялата нужна терминология, която след това да бъде употребена: най-различни съдебни актове от най-различна материя, най-различни произнасяния. Така че, когато към този момент е " на вода ", програмата ще знае всички нужни думи и изрази, които се срещат в ежедневната работа.

Марчева даде образец с думата " съд ", която след това новата система ще би трябвало да разпознае при хора, които не е чувала да я произнасят.

Ангелов е уверен, че това спестено време на хората в правосъдната власт, което по никакъв начин няма да бъде малко като размер, " ще бъде изразходвано за повишение на бързината и качеството на правораздаването като цяло ".

Двамата с Даниела Марчева показаха още, че в правосъдни системи на други страни от дълго време се употребява този програмен продукт, който също е мечтан и от бизнеса. Хубаво е и че софтуерът ще може постоянно да бъде надграждан – обучаван.

Въпреки това - през днешния ден проява на първообраз на voice-to-text нямаше. Това ще бъде допустимо до 2 месеца.

" До края на тази година системата ще е изцяло подготвена ", изрази оптимизъм Даниела Марчева.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР