Минимум 10 пловдивчани всеки ден търсят липсващи документи от трудовото

...
Минимум 10 пловдивчани всеки ден търсят липсващи документи от трудовото
Коментари Харесай

Народът плаща: Дупка в трудовото досие обрича...

Минимум 10 пловдивчани всеки ден търсят изчезнали документи от трудовото си досие и не могат да потвърдят стажа си за пенсия, демонстрира инспекция на „ Марица “ в Националния застрахователен институт. Така над 300 души всеки месец са обречени на мизерно битие, тъй като не стигат до заветната пенсия. Това най-често са чиновниците на закрити или банкрутирали компании, които са пробвали да потвърдят стажа си посредством инспекция в Архивното стопанство на Национален осигурителен институт. Оказва се обаче, че ведомостите за заплатите им не са предадени там от техните работодатели. При липса на ведомости или в случай че компаниите имат приемник, от осигурителния институт отхвърлят да издадат уверение за стажа, а

месеците се губят.

Така кандидат-пенсионерите би трябвало да търсят правоприемниците на сдруженията, с цел да удостоверят, че са работили там. Има и такива, на които в трудовата брошура е записан с няколко месеца повече стаж, в сравнение с в издадената от работодателя ведомост. „ Ако въпреки всичко не могат да потвърдят стажа, има и още една опция - по правосъден път. Искът се предявява пред Районния съд по непрекъснат адрес на ищеца и е против работодателя или териториалното отделение на Национален осигурителен институт “, изяснява пенсионен специалист. Хората рядко прибягвали до този вид, тъй като той може да трае с години.

Същевременно за полугодието на 2019 година броят на хората от Пловдивска област, които са съумели да издирят изчезналия им стаж, е два пъти по-малък - 882 са издадените удостоверения за стаж.

Една от главните аргументи за изчезналия стаж е приватизацията

на предприятия. Когато беше този развой, не се полагаха грижи за съхранението на разплащателните ведомости “, изяснява пенсионен съветник. Затова и през последните години се следило нарастване на хората, които търсят помощ, с цел да получат пари за всички направени месеци или да излязат в заслужена отмора. Загубата на трудова брошура и неналичието на автограф и щемпел от някогашни работодатели са измежду честите аргументи за дупка в трудовото досие. Случвало се да липсва и издадено Удостоверение за застрахователен стаж (УПЗ). То се дава наложително на хората, които се трудят на 4-часов работен ден. „ В случай че някой работи на два контракта, в трудовата брошура се попълня единствено работата по главния трудов контракт, а по втория се издава УПЗ, изяснява пенсионен съветник.

Внимавайте какво ви пишат в трудовите книжки

Дупките в трудовите досиета значат, че нашенците не познават нормативната уредба при преустановяване на трудовия контракт. За да не се стига до издирването на стаж, пенсионните консултанти поучават чиновниците да наблюдават за правилното попълване на трудовите книжки. „ Освен записването на началото и края на работата, в тях би трябвало да участва и продължителността на стажа - с числа и думи, както и да има подписи на работодателя и счетоводителя. Важно е да се гледа и дали има щемпел на работодателя “, изясняват консултантите.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР