Минималният брой подписи - 400, за свикване на референдум в

...
Минималният брой подписи - 400, за свикване на референдум в
Коментари Харесай

Белащица направи още една крачка за присъединяването си към Пловдив

Минималният брой подписи - 400, за привикване на референдум в Белащица за обособяване от община " Родопи " и прекосяване към община Пловдив, е събран, заяви за Plovdiv24.bg ръководителят на Инициативния комитет за отделянето на селото Павел Гимишев. 

Поискана е публична информация от кметството на Белащица и от община " Родопи " за точния брой непрекъснато регистрирани, само че към този момент такава не е предоставена. За да се свика референдум, би трябвало 25% от непрекъснато живеещите пълнолетни поданици в обитаемото място да се подпишат. По данни на инициативния комитет, хората с изборни права, вписани в изборните описи на последните избори в Белащица, са 1600. Достигнат е минимумът, само че акцията ще продължи, с цел да се съберат към 600 подписа. Крайният период за събиране на подписи е 24 септември, а десетина дни по-рано подписката ще бъде импортирана в деловодствата на двете общини.

" Общинският съвет на Пловдив би трябвало да вземе решение, че ни приема, а община Родопи - да насрочи референдум. Ако откаже, регионалният шеф би трябвало да  го насрочи според закона. Ако има благосклонност от община " Родопи ", референдумът може да се организира дружно с парламентарните избори " - изясни Гимишев. 

В самото гласоподаване за отделянето ще могат да вземат участие и поданици на Белащица, които имат сегашен адрес в селото 6 месеца преди датата на референдума. Това са още към 400 индивида.

Белащенци желаеха обособяване от " Родопи " и присъединение към Пловдив поради кариерите за рандеман на инертни материали над обитаемото място. До обяд през днешния ден са минали 100 40-тонни камиона в двете направления. Стотици фамилии са заложници на две компании, чиито контракти за рандеман са изтекли - концесията на " Холсим " преди година и половина, а на " Европейски пътища " на 3 февруари 2022 година

" При приключване на концесия Министерство на енергетиката би трябвало да изпрати екип с лицензирана компания да откри добитото и  останалото за транспортиране количество инертни материали. Едва предходната седмица са пуснали социална поръчка за избор на такава компания. Това е смешно! До 8.08 тече приемането на предложения, на 10.08 ще ги отворят и вероятно в края на август ще стартира замерването. А до тогава?! Това е мафиотска страна. В законите написа едно, а се случва друго и няма към кого да се обърнеш. Борим се против всички институции за неща, които са техни функционалности " - добави Павел Гимишев.

Все още няма решение и по правосъдните каузи, заведени от концесионерите.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР