Минимални са шансовете за приемането на страната ни в еврозоната

...
Минимални са шансовете за приемането на страната ни в еврозоната
Коментари Харесай

Минимални са шансовете ни за приемането в еврозоната от догодина

Минимални са възможностите за приемането на страната ни в еврозоната от началото на идната година. Тази прогноза направи в ефира на Евронюз икономистът Георги Вулджев. Според него главният мотив да не приемем европейската валута от следващата година ще е инфлацията. " Най-рано началото на 2026 година ще ни одобряват в еврозоната, в случай че несъмнено изпълняваме критериите ", уточни той.
Прочетете още
По мнението му при участието в еврозоната " няма причина лихвите да се покачат, само че с течение на времето ще се сближат и да стигнат до междинните равнища за еврозоната. Не чакам по тази линия някакъв потрес, въпросителните са към минималните наложителни запаси ". 

" Виждаме изпреварващ растеж на кредитирането на небанкови сдружения, т.е. бързите заеми - доста пораства. Техният дял е към този момент 22% от 13 преди 10 години. Това е умишлен потребителски избор, над 80 % от хората взимат не повече от два-три общо такива заеми. По-голяма част от хората ги избарт по-често поради по-голямата еластичност и улеснение. Това значи повече конкуренция и ще подтиква бранша ", уточни още Вулджев по отношение на заемите и лихвите у нас. 

Според него най-вероятно жилищните заеми ще си останат на същите равнища, следи се и стабилизация и в другите заеми. " Няма и да се усилят лихвите над равнищата, които сега са достигнати ", добави икономистът. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР