Минималната заплата трябва да стане поне 1400 лв., за да

...
Минималната заплата трябва да стане поне 1400 лв., за да
Коментари Харесай

Минималната заплата трябва да стане поне 1400 лв., за да могат двама работещи родители да отглеждат едно дет

Минималната заплата би трябвало да стане най-малко 1400 лева, с цел да могат двама работещи родители да отглеждат едно дете, пресметнаха от КНСБ. Реално обаче минималната заплата е единствено 710 лева и популацията в страната понижава, като към този момент приближава 6,5 млн. души.

Необходимите пари за прехрана на семейство от двама възрастни с едно дете до 14 години са 2189 лева на месец, сподели Пламен Димитров, президент на КНСБ. Тези пари за нужни единствено за най-необходимото - храна, жилище, превоз, обучение и така нататък Необходимите средства за прехрана на тричленно семейство са нарастнали с 283 лева, или с 14,8% за година, поради високата инфлация. За да разполагат с 2189 лева на месец двамата родители би трябвало да имат брутни заплати най-малко по 1411 лева, демонстрират данните на КНСБ.

Ако човек работи и живее самичък, за месечната му прехрана са нужни 1216 лева, което е със 157 лева повече по отношение на предходната година по това време. За да разполага с тези пари, брутната му заплата би трябвало да е 1567 лева

Заради високата инфлация и растежа на нужните разноски за прехрана на хората, от КНСБ оферират минималната заплата да стане 760 лева още с актуализацията на бюджета от 1 юли. От 2009 година насам минималната заплата се е покачвала по-бързо от инфлацията и по този начин действително парите са хората са се увеличавали. В момента обаче това не е по този начин. През последните месеци се усилват хората, които работят за по-малко пари от нужните за издръжката им. 71% от работещите взимат под нужната заплата за естественото им оцеляване без да гладуват и да стоят на студено през зимата. Затова съгласно КНСБ минималната заплата би трябвало да нараства със 17-18% през всяка от идващите години, с цел да може през 2027 година да доближи нужните пари за прехрана.

Сред главните аргументи за растежа на нужните пари за прехрана на българите е повишаването на бензина (с 42% за година), дизела (с 45%), газа (около 4 пъти) и тока за бизнеса (близо пет пъти). Всичко това се отразява на цените на останалите артикули и услуги. За година храните са поскъпнали със 17,7%. Повишението на цената на хляба е с 20%, на олиото с 56,9%, на млякото и млечните артикули - с 18%. В резултат инфлацията в България е измежду най-високите в Европейски Съюз. Само в пет страни от Европейски Съюз покачването на цените е по-голямо.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР