Минималната заплата скача на 933 лв., но за какво точно

...
Минималната заплата скача на 933 лв., но за какво точно
Коментари Харесай

Минималната заплата скача на 933 лв., но за какво точно стига?


Минималната заплата скача на 933 лева, само че защо тъкмо стига?

Сувеличението на минималната заплата от 1 януари ще могат да се купят 7 буци сирене с тегло по към 1 кг, пресметна „ Телеграф “.

От Нова година брутната минимална работна заплата скача от 780 на 933 лв..

След приспадане на налози и осигуровки чистата сума, която получават работещите сега, е 605,27 лева, а от Нова година се усилва на 723,98 лева

Разликата е 118,71 лева, като с тази сума могат да се купят към 7 кг бяло саламурено сирене. Според държавния уебсайт с цените на храните на дребно към 18 октомври кило от обичайния млечен артикул коства 15,63 лева Така с нарастването българинът ще може да си купи 7,5 кг сирене.

Това обаче е междинната цена на продукта за страната. В другите градове тя се движи от 10,50 лева за кило в Разград до 18,24 лева в Пловдив. На процедура значи, че пловдивчани ще могат да купят не повече от 6 буци сирене, а в Разград – цели 11 кг.

Драстични разлики в цените има в бакалиите по селата и в огромните градове. Така да вземем за пример кило сирене в кюстендилското село Коняво коства 10 лв., а в столицата най-евтиното е 15 лв. за кило.

При саламите също има огромна ценова ножица, като по-евтино е в селските магазини. Например кило пилешки кренвирши на село костват 10 лв., а в огромния град цената стартира от 17 лева

На надалеч по-достъпна цена от сиренето, само че също доста хранителна е каймата. Според осведомителния портал сега междинната цена на мляното месо, което е примес 60% свинско и 40% телешко, е 11,23 лева Така със 118 лв. работещите на минимална заплата ще могат да си купят общо 10,5 кг. Приблизително толкоз свинско месо може да се купи с парите от нарастването. По-евтино от свинското е пилешкото.

За сумата, с която се усилва минималната заплата, могат да се купят почти 14 кг охладени пилета.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР