Минималната заплата ще се определя по нови правила. От социалното

...
Минималната заплата ще се определя по нови правила. От социалното
Коментари Харесай

С над 40 години стаж в търговията: Минимална работна заплата и трудно оцеляване

Минималната заплата ще се дефинира по нови правила. От общественото министерство подсигуряват, че каквито и да са те, минималното заплащане няма да бъде замразено.

Сега то е 50 на 100 от междинното. Размерът за тази година е 933 лв.. Новите хрумвания, свързани с евродиректива за минималните заплати, плануват да се взимат още критерии - като брутния вътрешен артикул, инфлацията, продуктивността на труда.  Точно кои индикатори ще се употребяват и по какъв начин, към момента не е ясно.

Предложенията срещнаха съпротива и от страна на синдикатите, и от страна на работодателите

 

С над 40 години стаж в търговията Айсел Джаферова получава минимална заплата. Казва, че оцелява мъчно и е скептична за новия метод на образуване.

„ Да ви кажа ли за кого мислят - за себе си мислят, не за хората “, споделя тя.

От общественото министерство обясниха, че работна група търси най-работещото решение по какъв начин да се дефинира заплатата.  Срокът да приведем европейската инструкция за минималното заплащане е ноември.

„ По-скоро да се вземат някакви други критерии - за повишение на минималната работна заплата, като нашето мнение е че минималната работна заплата би трябвало да бъде определяна и по отношение на продуктивността на труда на хората. И не е правилно обстоятелството, че ние предлагаме нейното заледяване “, разяснява министъра на труда и обществената политика Иванка Шалапатова.

2571 евро е минималното трудово заплащане в Люксембург

„ Този механизъм, който се мъчим да изработим, би трябвало да дефинира диапазон, в който минималната работна заплата да се договаря “, споделя Васил Василев от Асоциацията на индустриалния капитал.

Според някогашния обществен министър Христина Христова новият механизъм би трябвало да отразява опциите и на бизнеса, и на бюджета.

„ Тук се демонстрира и слабостта на другите механизми за обществена поддръжка на страната - това, че работи индивидът, има деца и не му доближават средствата, това не значи, че страната не би трябвало да го подкрепя за това, че той е работещ нает човек “, разяснява някогашният обществен министър Христина Христова.

Тя уточни, че към 20 на 100 от заетите у нас получават минимална заплата.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР