Минималната заплата от 1 януари трябва да е 932,50 лв.

...
Минималната заплата от 1 януари трябва да е 932,50 лв.
Коментари Харесай

Минималната работна заплата скача рекордно със 152 лв. от януари

Минималната заплата от 1 януари би трябвало да е 932,50 лева Това е рекорден растеж от 152 лева, счете икономистът и народен представител от ПП-ДБ Георги Ганев, заяви " 24 часа ".

В края на предходната седмица от Национален статистически институт оповестиха, че междинната заплата е 1957 лева през второто тримесечие на 2023 година Това даде опция да се направи и сметката за минималната от следващата година. Според новите правила тя е 50% от междинната за интервал от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на миналата година и първите две на настоящата.

Служебното държавно управление обаче направи работна група, която да сътвори нова формула за минималната заплата, а обществената министърка Иванка Шалапатова разгласи, че работата ѝ ще бъде обновена.

В евродирективата е записано, че минималната заплата е 50% от междинната или 60% от медианната. Но има и спомагателни критерии като покупателна дарба, напредък и систематизиране на брутните заплати и други Освен това би трябвало да се доближи и до 80% групово договаряне.

Държавите имат 2 години период да вкарат евродирективата. Той тече от октомври 2022 година

Сега близо половин милион българи работят на минимална заплата. С нарастването до 932,50 лева тя ще се приближи до междинната в доста браншове. Един от тях е " Хотелиерство и ресторантьорство ”, където е 1185 лева

Клас прослужено време също подвига минималната заплата. В редица браншове и специалности той е освен заплащане за опит, само че и съвсем единствена гаранция, че заплатите ще се усилват, въпреки и с малко – 0,6% на година.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР