Минималната заплата, която на 1 април бе повишена на 710

...
Минималната заплата, която на 1 април бе повишена на 710
Коментари Харесай

Асен Василев: Минималната заплата няма да се увеличи от 1 юли

Минималната заплата, която на 1 април бе нараснала на 710 лева, няма да се покачва повторно от 1 юли. Не е рационално да има две нараствания в рамкита на една година. Това разгласи в изявление за Нова телевизия в събота вицепремиерът и финансов министър Асен Василев. Синдикатите упорстват за покачване до най-малко 760 лева

Василев сподели още, че от 1 януари 2023 година най-ниското заплащане ще се пресмята по формула и най-вероятно ще бъде % от междинната работна заплата. Има три-четири разновидността съгласно евродирективата, която следва да се вкара в България, изясни министърът. По думите му ще бъде въведена и формула за изчисляването на оптималния застрахователен приход, който бе нараснал на 3400 лева

Необлагаем най-малко във връзка с налога върху приходите на физическите лица също няма по какъв начин да бъде въведен в средата на годината, сподели още Асен Василев. По думите му до известна степен опция на това е увеличението на данъчното облекчение за работещите родители от 450 лева на 600 лева за едно дете във връзка с приходите за 2022 година

От думите на Асен Василев се разбра, че отстъпката в размер на 25 ст./литър от цената на моторните горива, която страната се готви да поеме, няма по какъв начин да се диференцира, тъй че да стигне единствено до по-бедните консуматори. Причината е, че страната няма задоволително положително ръководство на процесите – електронна идентификация, връзка сред осведомителните системи и т. н., което да разреши елементарно администриране на сходно разграничаване. Затова е решено мярката да важи за всички.

Това важи и за част от останалите оферти в обществената сфера.

В същото време може да се допусна, че по-богатите консуматори няма да употребяват отстъпката за евтини горива, тъй като те всекидневно карат скъпи коли с мотори, които изискват използването на по-високи класове горива, които не попадат в облекчението.

Според вицепремиера сега бензиностанциите се възползват от ситуацията, с цел да " понатрупат малко повече облага ", което би трябвало да бъде обект на инспекция от бъдещия нов състав на Комисията за защита на конкуренцията.

Асен Василев загатна, че е доста евентуално мярката за 0% Данък добавена стойност върху хляба да се откаже неефективна, макар че като част от държавното управление той застана зад това предложение.

" Не знам дали ще се понижи цената на хляба - дали тези 20% понижение ще стигнат до жителите и купувачите, или производителите и търговците ще си ги задържат. Вероятно едни ще ги задържат, а други ще облекчат цената ", уточни Василев. По думите му загубата за бюджета, която по информация на Mediapool ще е към 120 млн. лева за година, няма да бъде обезщетена изцяло от повдигането на Данък добавена стойност върху бирата и виното в заведенията от 9% на 20%.

Василев обаче акцентира, че всички препоръчани антиинфлационни ограничения на стойност към 2 милиарда лева няма да усилят гласувания към този момент бюджетен недостиг.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР