Минималната заплата да се увеличи поне на 850 лв. от

...
Минималната заплата да се увеличи поне на 850 лв. от
Коментари Харесай

Опорка от Корнелия: Минималната заплата става 850 лева

Минималната заплата да се усили най-малко на 850 лева от 1 юли, оферират самоуверено и безконтролно Корнелия Нинова и другите депутати от Българска социалистическа партия с нов законопроект, импортиран в деловодството на Народното събрание. Интересното в тази ситуация е, че за задачата са нужни промени на измененията, инициирани точно от Левицата в предходния парламент.

С тях минималната заплата бе обвързана със междинната и следва да се дефинира за всяка последваща година до 1 септември на настоящата година, като би трябвало да е в размер на 50 на 100 от междинната брутна работна заплата за интервал от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на миналата година и първите две тримесечия на настоящата година.

Понеже признатите последно текстове не разрешават нарастване тази година, Нинова в този момент желае да се допише едно изключение за 2023 година, съгласно което да се дефинира нов размер на минималната заплата в период до 31 май, като за база се вземат данните за междинната за последните три тримесечия на 2022 година и първото тримесечие на 2023 година

Това, съгласно създателите на законопроекта, ще разреши сред 850 и 890 лева минимална заплата от 1 юли, която от 1 януари 2024 година ще премине 1000 лева В момента най-ниското заплащане е 780 лева и не се планува нарастването й тази година, защото последното бе от 1 януари. Въпреки новия законов текст за механизма на установяване, размерът към момента се дефинира от Министерския съвет.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР