Минималната заплата да се определя по автоматичен механизъм, който предвижда

...
Минималната заплата да се определя по автоматичен механизъм, който предвижда
Коментари Харесай

Георги Гьоков: Минималната работна заплата да е 50% от средната

Минималната заплата да се дефинира по автоматизиран механизъм, който планува тя да е равна на 50% от междинната, предложи пред обществените сътрудници общественият министър в оставка Георги Гьоков. По думите му предлагането е учредено на плана на Европейската инструкция минималната заплата да бъде равна на 50% от междинната и на 60% от медианната заплата. Според Гьоков обществото би трябвало да усети, че минималната работна заплата се дефинира съответно и заслужено. Той е на мнение, че подобен механизъм е нужен, с цел да има предвидимост и за работодателите, и за синдикатите.

Гьоков напомни, че в Коалиционното съглашение за взаимно ръководство е заложено създаването и приемането на механизъм за установяване на минималното трудово заплащане. Това ще сътвори предпоставки за понижаване на неравенствата и бедността измежду работещите, акцентира министърът.

Предстои работодатели и синдикати да показват в МТСП мнения по препоръчаните разновидности. След разбор от специалистите на МТСП страните ще дискутират още веднъж предлагането.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР