Минималната заплата да не се се вдига, ако има отчетен

...
Минималната заплата да не се се вдига, ако има отчетен
Коментари Харесай

Минималната заплата да е половината от средната, но да не се вдига при ниска инфлация и БВП

Минималната заплата да не се се подвига, в случай че има регистриран спад на Брутният вътрешен продукт, инфлацията и производителността на труда. Това е един от разновидностите, които страната предлага за установяване на формула, с която да се вкара евродирективата за обективни приходи. За нея е основана работна група, а предложенията ще бъдат разисквани идната седмица със обществените сътрудници, пише  " 24 часа ".

На 1 февруари 2023 година - ден преди да се разпусне, 48-ото Народно събрание реши минималната работна заплата да бъде 50% от междинната брутна за интервал от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на миналата година и първите две тримесечия на настоящата. 

Точният размер на минималната заплата ще се дефинира до 1 септември на настоящата година. Така от 1 януари минималната работна заплата у нас е 933 лева. 

Какво предлага страната в този момент?

 „ Определяне на минималната работната заплата за страната в размер на 50 на 100 от междинната брутна работна заплата за интервал от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на миналата година и първите две тримесечия на настоящата година. "   Тя не може да е по-ниска от миналата година. Тук новото е, че минималната заплата ще се дефинира най-късно до 31 октомври на настоящата година, а не до 1 септември както е в този момент.

Освен това  " министърът на труда и обществената политика предлага размер на минималната заплата за страната, не по-малък от избрания размер за миналата година при положение, когато последната призната средносрочна бюджетна прогноза планува спад на Брутният вътрешен продукт, производителността на труда и растежи на инфлацията в страната и когато такива са регистрирани от Националния статистически институт за предходното тримесечие в годината за установяване и на годишна база ", написа още в този вид. 

При определяно ѝ пък ще се регистрират общото ниво на работната заплата в страната и нейното разпределение; темп на напредък на работните заплати; приходи и разноски на домакинствата; икономическите фактори, включително условията за икономическото развиване на страната, нивото на продуктивността на труда и поддържането на оправдано ниво на заетостта.

" Предложеният вид на механизъм е еластичен във връзка с икономическата среда и прогнозните стойности, като регистрира икономическите цикли и по този метод благоприятства за опазване на работните места, опциите на бизнеса, бюджета и опазване на заетостта ", написа в претекстовете си страната. И означават, че препоръчаната долна граница е съгласно предложените референтни стойности в евродирективата за установяване на минималната работна заплата от 50% от междинната заплата. Според общественото министерство тя е в сходство с прогнозните бюджетни планове и подсигурява отбрана на наетите на минимална заплата, работодателите пък ще бъдат подтиквани за опазване на работните места на нископлатените служащи и минималната заплата няма да изостане голословно от междинната работна заплата.

" Този промени в закона ще окажат позитивно влияние върху процеса по актуализацията на минималната работна заплата, който следва да бъде съгласуван с процесите по надграждане и в други области, като да вземем за пример линията на беднотия, общественото включване, общественото подкрепяне по метод, който да балансира другите ползи, свързани с ползотворното присъединяване на пазара на труда на оптимално количество работна мощ и при оптимална реципрочна доходност за заинтригуваните страни ", написа още в претекстовете.

Според различен вид минималната заплата може да се дефинира в интервала 50% - 55% от междинната брутна работна заплата за интервал от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на миналата година и първите две тримесечия на настоящата година. И при този вид избраната минимална работна заплата за страната не може да е по-ниска от избраната за миналата година. И при него се предлага тя да се дефинира най-късно до 31 октомври.

" При икономическо развиване министърът на труда и обществената политика предлага размер на минималната заплата за страната от 50% от междинната брутна работна заплата за интервал от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на миналата година и първите две тримесечия на настоящата година.

Министърът на труда и обществената политика предлага размер на минималната работна заплата за страната от 55% от междинната работна заплата, не по-малък от избрания размер за миналата година и при положение, когато последната призната средносрочна бюджетна прогноза планува спад на Брутният вътрешен продукт, растеж на инфлацията, спад на продуктивността в страната и когато такива са регистрирани от Националния статистически институт за предходното тримесечие в годината на установяване на МРЗ и на годишна база ", написа още в работния документ.

Минималната заплата да е 50% от междинната няма да се ползва, когато последната призната средносрочна бюджетна прогноза планува за настоящата година спад на Брутният вътрешен продукт, растеж на инфлацията и спад на продуктивността. Да е 55% от междинната пък няма да се ползва, когато последната призната средносрочна бюджетна прогноза планува за настоящата година растеж на покупателната дарба, спад на инфлацията, отчитайки заетостта и продуктивността.

" Отчитането на повишаването на минималната работна заплата с инфлацията (прогнозния показател на потребителските цени) за идната година по отношение на настоящата е спомагателна гаранция за опазване на покупателната ѝ дарба в интервала, от който ще влезе в действие. Обвързването на минималната работна заплата със междинните нива на приходите от труд посредством кулоар 50% - 55% от междинната работна заплата с горна и долна граница, в който да се движи отношението на минималната към междинната работна заплата за страната, е причина за еластичност.

Обвързването с регистрирания растеж на междинната работна заплата е причина да се регистрира динамичността на междинните приходи в стопанската система, което от своя страна подсигурява значително икономическата роля, която минималната работна заплата би трябвало да извършва. По този метод се регистрират разноските за труд, както и наклонността в растежа на продуктивността на труда и междинното ниво на възнаграждение.

Диапазонът от 5 процентни пункта дава спомагателна гаранция за адекватност на минималната работна заплата ", написа общественото министерство в претекстовете си към този вид.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР