Минималната заплата да е 933 лева от 1 януари 2024

...
Минималната заплата да е 933 лева от 1 януари 2024
Коментари Харесай

Около 30% от работниците се осигуряват под новата минимална заплата от 933 лв.

Минималната заплата да е 933 лв. от 1 януари 2024 година Това е рекорден растеж от 153 лв.. Чисто хората ще получават 724 лв..  Тази смяна в Кодекса на труда бе прегледана на тристранката с куп забележки от работодателите. От 1 януари за първи път ще се работи по новото предписание минималната заплата да е половината от междинната. 

Имаме правилно решение на неверна формула, която е противозаконна и опонира на интернационалното право, изясни Васил Велев от АИКБ. Той изясни, че сега към 30% от служащите имат застрахователен приход под или към новата минимална заплата. И беше безапелационен, че приблизително клас прослужено време е 11%. Според БСК административното увеличение на МРЗ води до напън на останалите хонорари и демотивира хората с ниска подготовка да се образоват. Ако работодателите не могат да си ги разрешат, ще ги пренесат в цената на предлаганите от тях артикули и услуги. 

Синдикатите поддържаха увеличението на заплатата. Дебатът за минималната заплата е еднакъв, а нощницата става все по-голяма и ние сме длъжници на работещите, сподели Любослав Костов от КНСБ. Той изясни, че през януари се очакава междинната заплата да мине 2000 лв.. 

От КТ “Подкрепа ” попитаха и дали е обикновено 1/3 от работещите да получават 933 лв.. Това ги обрича на бедност, сподели Иоанис Партениотис. 

Бедността и мизерията са предмет на различен диалог, отвърна Цветан Симеонов от БТПП. 

Силно се надявам да участвате в работната група за транспонирането на европейската инструкция за съответни заплати, сподели обществената министърка Иванка Шалапатова.  

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР