Минималната работна заплата за осемчасов трудов ден трябва да достигне

...
Минималната работна заплата за осемчасов трудов ден трябва да достигне
Коментари Харесай

Изчислиха каква трябва да е минималната заплата, за да няма работещи бедни

Минималната работна заплата за осемчасов трудов ден би трябвало да доближи заплатата за прехрана до 2026 година, с цел да няма работещи небогати. Това съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров при откриването на кръгла маса за Европейския дирек за обществени права. Форумът е проведен взаимно с Фондация " Фридрих Еберт ".

Брутната заплата за прехрана за юни е от 1378 лева, сочат данните на Института за обществени и синдикални проучвания на КНСБ. Ден по-рано синдикатите пресметнаха, че чистият месечен приход на работещ човек, живеещ самичък, би трябвало да е най-малко 1069, 25 лева, с цел да може да покрие разноските за прехрана, включващи храна, жилище, обучение, опазване на здравето, облекло, превоз.

Според КНСБ всички опасности, които се включват във функционалност обществено обезпечаване, подкрепяне и грижи в бюджетната подготовка, без опазването на здравето, би трябвало да стигнат 20 % от Брутният вътрешен продукт в края на 2025 година Това по думите на Димитров значи повишаване от 17.8 милиарда лева на 30 милиарда лева

Според Димитров тези цели би трябвало залегнат в националния проект за деяние по Европейския дирек за обществени права, както и да са в центъра на дебата за бъдеща управническа стратегия на идващото държавно управление.

" Трябва да вършим детски градини, би трябвало да има детска болница и доста други неща би трябвало да има, само че по този начин на парче ние не желаеме и няма да участваме в този спор. Искаме политиците, работодателите и обществото като цяло да седнат на масата с ясната визия и отговорността какво би трябвало да се случи по този начин щото да обърнем тренда най-малко на емиграция ", разяснява Димитров.

Според него обръщането на демографския тренд ще е доста мъчно. " Но в случай че не обърнем тренда на емиграция на българите, да имат мотивация да остават и да работят в страната, нямаме никакъв късмет да създадем каквото и да е с нашата татковина, без значение от парите, които ще се излеят и без значение от това какъв брой партии ще се сменят и какъв брой пъти ще вървим на предварителни избори ", сподели още той.

Зам.-министърът на труда и обществената политика в служебния кабинет Иван Кръстев също означи, че вниманието би трябвало да е ориентирано към обществените права - " не върху галактическата стратегия, а върху това да създадем множеството деца, които в този момент са в предучилищна и учебна възраст, способни да работят в галактическата промишленост ". Това е и задачата, която Европейска комисия ни задава във всички свои рекомендации. Това са и главните постулати, върху които ние работим, означи той.

Социалното министерство предлага актуализиране на линията на беднотия от 369 на 413 лева, уточни Кръстев. Предлага и смяна в правилника за използване на Закона за обществено подкрепяне, защото при липса на парламент не може да бъде изменен самия закон. Активно се работи за оферти за осъвременяване на пенсиите с предложение за актуализация на бюджета за 2021 година и бюджета на ДОО, означи Кръстев. Основните ни цели са свързани с инвестиция в човешкия капитал, поддръжка на така наречен дигитален и зелен преход през човешкото измерение, добави той.

" Независимо, че в последните години имаше едно клатушкане в посока неолиберализъм, общественият модел на Европейски Съюз е образец за целия свят. В същото време в границите на Европейски Съюз има основна разлика сред обособените страни ", сподели Пенчо Хубчев от " Фридрих Еберт ".

По думите му България е най-бедната страна в Европейски Съюз и главната причина е в неналичието на господство на закона и голямата корупция. Те водят до това, че всяка година милиарди лв. от бюджета се прахосват и въпреки това се отблъскват задграничните вложители като по този начин се губят високоплатени работни места, обновяване на технологии, разяснява Хубчев. От огромно значение е незадоволителният обсег на децата в учебно заведение и качеството на обучение, сподели още той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР