Минималната работна заплата в Русия се вдигна от 1 януари.Минималната

...
Минималната работна заплата в Русия се вдигна от 1 януари.Минималната
Коментари Харесай

371 лева стана минималната работна заплата в Русия от 1 януари

Минималната работна заплата в Русия се подвигна от 1 януари.

Минималната заплата в Русия от 1 януари 2024 година е 19 242 рубли. на месец, което е 371 лв. по сегашен курс

От 1 януари 2024 година минималната заплата (минималната работна заплата) в Русия ще се усили с 3 хиляди рубли едновременно: тя ще бъде индексирана с 18,5%, съобщи. 

Очаква се вследствие на това заплатите да се усилят за 4,8 милиона души. За втора поредна година държавното управление дефинира минималната работна заплата „ по специфичен метод “. RBC Life изяснява по какъв начин се пресмята знакът и какво въздейства.

Каква е минималната работна заплата

Минималната работна заплата (МРЗ) е долният предел на възнаграждението, което работодателят е задължен да изплаща на нает на цялостен работен ден . Тоест, в случай че служителят е отработил изцяло естественото си работно време за един месец и е извършил всички трудови отговорности, заплатата му не може да бъде по-ниска от откритата минимална работна заплата. Това право е обезпечено от Кодекса на труда на Русия .

Минималната работна заплата е избрана във федералния закон и предстои на годишна индексация. По предписание държавното управление трансформира минималната заплата един път годишно и вкарва нов индикатор на 1 януари.

Размер на минималната заплата през 2024 г

Минималната заплата в Русия от 1 януари 2024 година е 19 242 рубли. на месец .

В началото на 2024 година минималната заплата в Русия ще се усили с 18,5%: от 16 242 рубли. до 19 242 rub. на месец. През 2022 година беше 15 279 рубли.

В средата на тази година Владимир Путин обеща да удвои минималната заплата до 2030 г. 

Минимални работни заплати по райони

Регионалната минимална заплата не може да бъде по-ниска от минималната заплата, открита от федералния закон. Съответно от 1 януари 2024 година във всички райони минималната заплата ще бъде не по-ниска от 19 242 рубли. на месец .

19 242 рубли - това е най-малко, който не включва районния коефициент и процентната награда за работа в региони със специфични климатични условия (Далечния север и еквивалентни райони). Например през 2023 година минималната заплата в централните и южните региони на Русия варира от 16 242 рубли. на месец, а в Чукотския самостоятелен окръг - 48 726 рубли. (има районен коефициент 2 и 100% нарастване на заплатите).

Също по този начин, съставните единици на Русия могат да сключат районно съглашение. Например в Башкирия на съвещание на Републиканската тристранна комисия за контролиране на обществените и трудовите отношения беше подписано споразумение , съгласно което минималната заплата в района през 2023 година за чиновниците в обществения бранш е 18 678 рубли, а за чиновниците извънбюджетни сфери - 19 743 рубли.

Как се пресмята минималната работна заплата?

През 2007 година беше признат закон, съгласно който минималната работна заплата при цялостно работно време не може да бъде по-ниска от жизнения най-малко (ЖМ) на трудоспособното население. Жизненият най-малко се пресмята, с цел да посрещне главните човешки потребности, като храна, облекло и жилище. Използва се за установяване на прага на беднотия или обществени помощи.

До края на 2020 година минималната заплата се изчисляваше въз основа на виталния най-малко в Русия. От януари 2021 година е въведена нова методология за пресмятане. Съотношението сред минималната работна заплата и междинната работна заплата (т.е. половината от служащите са получавали над тази стойност, а другата половина над тази стойност) е несъмнено на 42% (преразглежда се на всеки пет години).

През 2022 година заради високата инфлация на фона на глобите съветското държавно управление се отклони от утвърдените по-рано правила за пресмятане на минималната заплата. Според новите законопроекти минималната работна заплата и месечната работна заплата през 2023 година и 2024 г. се определят „ по специфичен метод “. Минималната работна заплата се пресмята въз основа на темпа на повишаване на издръжката на популацията в трудоспособна възраст по отношение на миналата година, повишен с три процентни пункта.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР