Минималната работна заплата в България се увеличи с 19,6% от

...
Минималната работна заплата в България се увеличи с 19,6% от
Коментари Харесай

Какви са предимствата и последствията от ръста на минималната заплата

Минималната работна заплата в България се усили с 19,6% от 1 януари 2024 година, достигайки стойност от 933 лева Този растеж на минималната заплата е резултат от използването на законодателството и съответно на Кодекса на труда. Според този закон минималната работна заплата за страната се дефинира като  50% от междинната брутна работна  заплата за последните две тримесечия на миналата година и първите две тримесечия на настоящата година.

Ръстът в минималната работна заплата е добра вест за служащите, защото тяхното финансово положение ще се усъвършенства. Те ще имат повече налични средства, които могат да изразходват за съществени потребности, развлечения или спестявания. Също по този начин, увеличението на минималната работна заплата може да способства за намаляване на бедността в страната и за възстановяване на животния стандарт на най-уязвимите служащи.

Въпреки това, нарастването на минималната работна заплата има и някои негативни последствия, изключително за работодателите. Те в този момент ще би трябвало да поемат по-големи разноски за заплати на своите чиновници, което може да натовари финансовата им непоклатимост. Това може да докара до нарастване на цените на стоките и услугите, предоставяни от тези работодатели, с цел да покрият новите разноски по заплатите.

Николай Устамитев, финансов съветник от финансовия портал " Моите пари ", разяснява пред БНР важността на вярното финансово обмисляне, изключително при увеличението на минималната работна заплата. Той акцентира, че тази смяна във възнаграждението на служащите води до промени в доста други аспекти на стопанската система и обществената сфера.

 istock istock
Така, да вземем за пример,  служащите в предпенсионна възраст , които нямат задоволителен стаж, с цел да получават цялостните пенсии, може да се окажат в по-трудно финансово състояние, защото новата минимална работна заплата не постоянно е задоволителна за обезпечаване на нужните средства за пенсиониране. Това може да ги накара да търсят спомагателни източници на приход или да продължат да работят дълго след възрастта на пенсиониране.

Как се дефинират спомагателните хонорари върху заплатата

Със сигурност увеличението на минималната работна заплата има разнородни последствия върху българската стопанска система и общество. То има за цел да усъвършенства финансовото положение на служащите, само че също по този начин може да сътвори провокации за работодателите и да повлияе на други обществени и стопански аспекти на живота на хората в страната.

За повече финансови вести и други потребни препоръки, по отношение на персоналните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, с цел да не пропуснете нищо забавно от Pariteni.bg
По тематаКак ще се отрази скокът на минималната заплата у нас работодатели пенсиониране стаж служащи минимална заплата .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } КоментариВход-->
Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие. Коментирайте на кирилица!
-->  
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР