Минималната работна заплата у нас трябва да е обвързана с

...
Минималната работна заплата у нас трябва да е обвързана с
Коментари Харесай

Преговарящите партии: Добавката към пенсиите остава, минималната заплата ще расте

Минималната работна заплата у нас би трябвало да е обвързана с размера на междинната, както е в европейската инструкция, като размерът на минималното заплащане последователно би трябвало да доближи 50% от междинната заплата. За това се договориха представителите на договарящите четири партии за сформиране на ново държавно управление.

Според партиите, това е мъчно постижимо да стане още от 2022 година, само че задачата е до края на мандата на държавното управление да бъде осъществено . Ще се създаде и механизъм за определянето на минималното заплащане, като в създаването ще вземат участие страната, синдикати и работодатели. Максималният застрахователен приход следва да бъде повишен и ще се дефинира посредством коефициент по отношение на междинната работна заплата, взеха решение партиите. Таван на оптималният застрахователен приход обаче ще продължи да има.

Обвързване на минималното обезщетение за безработица с минималната работна заплата след консултация със обществените сътрудници, оферират още политическите сили. Майчинството през 2022 година за втората година да е колкото минималното заплащане, е друго предложение на договарящите партии. Дискусия се появи дали и работещите майки да получават същата сума през втората година като неработещите. Тук тезата на представителите на " Демократична България " е, че сумите би трябвало да са идентични и за работещите, и за неработещите. Аргументът е, че огромна част от децата в яслена възраст на работещите майки от огромните градове не могат да попаднат нито в държавна, нито в частна ясла и родителите заплащат над 700 лв. месечно за грижа за децата.

В същото време, партиите се сплотиха и по тематиката държавните детски ясли и детски градини да бъдат безвъзмездни . Ще има ваучерна система за подкрепяне на родителите с неприети деца от десетмесечна възраст нагоре. Предвижда се и разширение на опцията за различна грижа за децата, когато има квалифицирани експерти за такава грижа, защото сега има проблем с неналичието тук-там за изграждане на детски градини. Фокусът на финансовия запас би трябвало да е към разширение на местата в детските градини.

От Има Такъв Народ желаеха ограниченията за детските градини да бъдат в подтекста на районната политика, с цел да няма концентриране на фамилии с деца единствено в София. Обсъжданите през днешния ден обществени политики включват и енергийното подкрепяне - беше решено то да се разшири, като се дефинира " енергийна беднотия " . Очаква се да се вкара и опция за разсрочено заплащане на сметки.

Предвижда се отпущането на една минимална работна заплата за независимо наети в области с неспособност за работа заради ограничаващи коронавирус ограничения.

Антиковид ограниченията в помощ на работодателите ще продължат и следващата година.

На въпроса с определянето на размера на пенсиите беше обърнато особено внимание на днешните договаряния, отдадени на ограничения в региона на труда и обществената политика. Партиите оферират в период от шест месеца да се направи цялостен разбор на пенсионната система, за обективна индексация на пенсиите и основаване на нов механизъм за актуализация, който е резистентен във времето.

Чрез бюджета за 2022 година би трябвало да се подсигурява, че пенсионерите от 1 януари следващата година няма да получават по-ниска пенсия от тази, която получават сега. Отново са били разисквани предложенията на Българска социалистическа партия за преизчисляване на пенсиите със междинен застрахователен приход за 2018 година, както и актуализация на всеки пет години, която желае Има Такъв Народ. От 25 декември влизат значими промени в пенсионната система - процентът нарастване за година застрахователен стаж, без така наречен преобразяване, нараства от 1,2 на 1,35. С посоченото преизчисление пенсиите ще се усилят, само че евентуално следващата година ще отпадне добавката от 120 лв..

Трябва да се подсигурява, че няма да има пенсионер с по-ниска пенсия от тази, която получава сега, считат четирите договарящи партии. Всички пенсии ще следват както до момента и индексацията по швейцарското предписание.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР