Минималната работна заплата трябва да се качи още от юни

...
Минималната работна заплата трябва да се качи още от юни
Коментари Харесай

Синдикати искат 1000 лв. минимална заплата от началото на 2024 г.

Минималната работна заплата би трябвало да се качи още от юни тази година до 850 лв., а от началото на 2024 година да стане 1000 лв., считат КТ " Подкрепа " и КНСБ.

Синдикатите желаят въвеждане на необлагаем най-малко, еднакъв на МРЗ, което ще подтиква потреблението и ще понижи неравенството.

Може да бъде изработен опит цената на рецесията да бъде трансферирана върху работещите хора, споделиха на взаимна конференция президентите на Конфедерация на труда " Подкрепа " и на Конфедерация на самостоятелните синдикати в България – Димитър Манолов и Пламен Димитров.

Намираме се в средата на нищото, нямаме действителен сътрудник, с който да водим стратегически договаряния, сподели Димитър Манолов. Предизвикателствата не са по никакъв начин малко, измежду тях са приходите, въпреки и в последния работен ден на Народното събрание да имаше решение, което никой не харесва. Припомняме, че Народното събрание реши минималната работна заплата да се дефинира като 50 % от междинната.

Решението беше отчасти подкрепено от синдикатите. Те се оповестиха срещу това, че съотношението е закрепено и не дава опция за тристранни договаряния и по-висок размер на минималната заплата. Според европейската инструкция за съответни минимални работни заплати се регистрират доста на брой знаци, единият от тях е – издръжката на живота, припомниха синдикатите. Работодателите също не поддържаха предлагането, като през вчерашния ден даже оповестиха, че ще сезират Европейска комисия.

Има напрежение в няколко сектора, като да вземем за пример в " Български пощи ", където се събират подписи за протестни дейности. Подобна е обстановката и във ВиК бранша и градския превоз в София, сподели президентът на КНСБ Пламен Димитров.

По време на събитието в централата на КТ " Подкрепа " бяха показани обновената взаимна Декларация с ограничения в региона на приходите, зеления преход и енергетиката и трудовите права, както и данни за общественото напрежение в страната и готовността за протестни и протестни дейности.

Двата синдиката упорстват за растеж на приходите, който да компенсира инфлацията за годината, само че не по-нисък от 15 % в частния и държавния бранш. За организациите, работещи на терен, двете конфедерации желаят нарастване на заплатите с 20 %.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР