Минималната работна заплата става 850 лева от 1 януари 2024

...
Минималната работна заплата става 850 лева от 1 януари 2024
Коментари Харесай

Окончателно: Минималната заплата става 850 лв. от 1 януари 2024

Минималната работна заплата става 850 лв. от 1 януари 2024 година Това взеха решение депутатите в предпоследния ден от съществуването на 48-ото Народно заседание след дълги разисквания в изключително свикана обществена комисия, поради която пленарната зала беше разпусната в изключителна отмора.

" За " гласоподаваха 159 депутати, а 44 се въздържаха - от Демократична България и " Възраждане ".

Приет бе и механизмът, при който размерът на минималната заплата ще се дефинира като 50% от междинното заплащане за страната за период от 12 месеца. Процедурата ще стартира през септември, а от януари ще влиза в действие новият размер.

Поправките в Кодекса на труда бяха импортирани от Българска социалистическа партия, които упорстваха нарастването да влезе в действие още от 1 юли тази година. Редакция направиха от ГЕРБ, които настояха повдигането на минималната заплата да стане годно от 1 януари следващата година. Аргументът на Деница Сачева бе, че сега няма да има парламент, няма и бюджет, както и постоянно държавно управление.

" Но дано да се случи тогава, когато има бюджет и когато това може да се отрази във всички съответни бюджетни пера, тъй че да има аргумент едно сходно нарастване, а не просто то да служи за слоган на акцията на Българска социалистическа партия по време на изборите ", съобщи Сачева.

Лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова уточни, че левицата е внасяла близо 40 пъти до момента измененията в Кодекса на труда от октомври насам. " Нашето предложение е - минималната работна заплата за страната за идната календарна година да се дефинира в период до 31 октомври на настоящата година и да не може да е по-малко от 50 само че 100 от междинната брутна работна заплата за страната за предходните 12 месеца ", стимулира се соцлидерката.

По думите й по този метод, в случай че междинната заплата за страната падне по отношение на предходния интервал, то минималната да не пада.

Отпадна и думата " брутна " пред минимална работна заплата. Спорът на съперниците им бе, че по този начин хората ще получават по-малко пари, а аргументът бе утвърден от пленарната зала.

" Ето доказателство, че постоянството в действителност е иманентно присъщо на триумфа ", заключи след гласуването водещият съвещанието Йордан Цонев под аплодисментите на залата.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР