Минималната работна заплата се увеличава с близо 20%, а максималният

...
Минималната работна заплата се увеличава с близо 20%, а максималният
Коментари Харесай

Минимална заплата и максимално осигуряване. Какво ново влиза в сила от 1 януари

Минималната работна заплата се усилва с близо 20% , а оптималният застрахователен приход нараства до 3750 лв.. Това са част от основните промени, които влизат в действие в България от първия ден на 2024 година

Новината идва, откакто също имаше повишаване на минималната заплата от 710 на 780 лв.. Тогава беше призната и нова формула за нейното пресмятане, съгласно която минималната заплата би трябвало да бъде половината от междинната работна заплата за миналата година.

От 1 януари 2024 година минималната заплата става 933 лв.. Правителството през октомври 2023 година

Причината е, че минималната работна заплата в България е най-ниската в целия Европейски съюз (ЕС). По думите на премиера Николай Денков страната поетапно би трябвало да излезе от тази обстановка и да понижи икономическите неравенства.

Друга значима смяна, която влиза в действие в първия ден на новата година, е увеличението на оптималния месечен приход, на който се начисляват осигуровки - от 3400 на 3750 лв.. Народното събрание малко преди коледните празници.

Очаква се то да засегне най-много хората, които работят в софтуерния бранш, защото заплатите там са измежду най-високите.

От 1 януари влиза в действие нарастване и на минималния застрахователен приход - до новия размер на минималната работна заплата.

Нараства още линията на беднотия - индикатор, въз основата на който се пресмятат обществените помощи. Миналата година тя се усили от 413 на 504 лв., а в този момент става 526 лв..

Продължава последователното повишаване на условието за възраст и стаж за пенсиониране по график, който беше признат още през 2015 година През 2024 година възрастта за пенсиониране при дамите става 62 години и 2 месеца, а при мъжете - 64 години и 7 месеца.

За да се пенсионират, дамите би трябвало да са натрупали 36 години и 6 месеца стаж, а мъжете - 39 години и 6 месеца. Увеличенията в тази сфера варират сред 1 и 2 месеца.

По проект това повишаване би трябвало да продължи в годините отсега нататък, до момента в който не доближи до 65-годишна възраст с 37 години стаж за дамите и 65 години с 40 години стаж за мъжете. За мъжете това ще стане през 2029 година, а за дамите - през 2037 година

От 1 януари работодателите ще покриват първите два, а не първите три дни болничен на чиновниците си. Максималният дневен размер на паричното обезщетение за безработица пък нараства до 107,14 лв..

Голяма част от тези промени бяха признати дефинитивно в последните работни дни на Народното събрание за 2023 година За промените гласоподаваха обединенията, които поддържат държавното управление - „ Продължаваме промяната - Демократична България “ (ПП-ДБ), ГЕРБ и Движение за права и свободи.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР