Минималната работна заплата може да стане 1456 лева през 2026

...
Минималната работна заплата може да стане 1456 лева през 2026
Коментари Харесай

Над 1 450 лева минимална заплата през 2026 г.

Минималната работна заплата може да стане 1456 лв. през 2026 година. Това са пресметнали от Института за синдикални и обществени проучвания на КНСБ. Разчетите бяха показани по време на онлайн кръгла маса от Виолета Иванова, специалист от института на КНСБ.

Синдикатът упорства, през 2026 година минималната заплата да доближи тази за прехрана, а това да стане посредством въвеждане на по този начин наречената заплата за прехрана, посредством която ще се понижи броят на нископлатените служащи и работещите небогати предлага още КНСБ.Сметките на синдикалистите сочат, че за 2020-а година заплатата за прехрана е 1214 лв., а минималната работна заплата е едвам 50 % от нея.

Според синдикалистите заплатата за прехрана е приход от труд, който разрешава на наетия служащ и неговото семейство базисен, само че обществено допустим стандарт на живот. Президентът на КНСБ Пламен Димитров посочи, че става въпрос за механизъм, който " не оставя небогати работещи на пазара на труда, което е извънредно значимо, също и от политическа позиция - да се потвърди, да се удостовери максимата, че заетостта вади хората от клопката на бедността. Хората, които получават минимална близка до минималната работна заплата са стотици хиляди ".

Заплатата за прехрана е измерител на приходи на труд, който разрешава на наетия служащ и неговото семейство базисен, само че обществено допустим стандарт на живот. Това значи възнаграждение за положен труд в границите на естествен работен труд, естествена работна седмица, без да се поставя ексклузивен труд. Заплащането би трябвало да обезпечава съответни средства от позиция на храна, опазване на здравето, обучение, превоз, средства за културни, спортни мероприятия, отдих.

От КНСБ упорстват за годишен растеж от 17,5% на минималната работна заплата, което ще разреши тя да доближи равнището на заплатата за прехрана през 2025 година.

Ако в същото време междинната заплата за страната пораства всяка година с 12,5%, след 4 години минималното заплащане ще бъде 50% от нея.

Заплата за прехрана няма наложителен темперамент и би трябвало да се търси необятна социална поддръжка за нейното използване, считат синдикалистите. По думите на специалистите за немалка част от работодателите по света заплащането на заплата на прехрана е честен акт и е въпрос на чест да дават такова заплащане на чиновниците.

Социалният министър в оставка Деница Сачева акцентира, че ролята на минималните заплати става все по значима в изискванията на стопански спад. По думите на Сачева числата в България сега са много близки до заложените в директивата. " България смята, че предлагането на Европейската комисия за инструкция на Европейския парламент и на Съвета по отношение на минималните работни заплати в Европейски Съюз е една добра основа за договаряния ".
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР