Минималната работна заплата може да достигне 1003 лева догодина вместо

...
Минималната работна заплата може да достигне 1003 лева догодина вместо
Коментари Харесай

Разкриха сценариите за минималната заплата, може да стигне 1003 лева

Минималната работна заплата може да доближи 1003 лв. следващата година вместо сегашните 780 лв., сочат изчисленията на Института за обществени и синдикални проучвания към КНСБ. Те са правени въз основата на признатия от Народното събрание автоматизиран механизъм за определянето на минималната заплата като 50 % от междинната за последните 12 месеца.

Според синдикалните специалисти са вероятни три сюжета за нивото ѝ - скептичен, реален и оптимистичен, като те са в диапазона от 924 до малко над 1000 лв..

Служебният финансов министър Росица Велкова разгласи, че се планува следващата година минималната заплата да доближи 940 лв..

За определянето на минималната работна заплата ще се употребяват предварителните данни за размера на междинната за страната за последните две тримесечия на миналата година и първите две тримесечия на настоящата.

При оптимистичната прогноза КНСБ залага междинното заплащане да има растеж с малко над 9% през първото тримесечие на 2023 година и 14,6% през второто. При тези условия минималната заплата през 2024 година ще доближи 1003 лв. при междинна – 2006.

При песимистичната прогноза се залага на спад с половин % на междинната за първото тримесечие и растеж от % и половина за второто. Така междинната става 1848 лева, а минималната би била 924 лева, осведоми БНР.

При реалистичния вид синдикалистите условно одобряват повишаване на междинната заплата през първото и второто тримесечие със надлежно 3,8% и 5,1%.

При тези условия упованията са междинната работна заплата за 12 месеца да доближи до 1906 лв., а размерът на минималната заплата да е надлежно 953 лева.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР