Минималната работна заплата да влезе в сила от 1 юли

...
Минималната работна заплата да влезе в сила от 1 юли
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Минималната заплата от 940 лв. да влезе в сила от 1 юли 2023 г.

" Минималната работна заплата да влезе в действие от 1 юли т.г., а не от 2024 година, настоя водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в тв изявление. " Министърът на финансите приказва за увеличение на налози, за унищожаване на данъчните облекчения и рязане на приходи. Това е парадокс. В тази инфлация и тази рецесия, народът няма да издържи на това ", коментира  Нинова.
Според нея е нелогично в условия на инфлация и нараснали цени, приходите на страната да са по-ниски от миналата година. Това значи, че служебният кабинет не се оправя със събираемостта, посочи Нинова.
" Нашата политика е поредна за увеличение на минималната заплата. Парламентът одобри предлагането на Българска социалистическа партия тя да бъде 50% от междинната. Към този миг тя би трябвало да е сред 950-100 лева Абсолютно разумно и вярно, съгласно нас, е с приемането на бюджета от втората половина на годината минималната работна заплата да е увеличена и да бъде 50 от междинната, а не чак от следващата година ", уточни Нинова.
Тя напомни, че по време на постоянното държавно управление, пенсиите са се вдигнали приблизително с 39%, само че същинското и справедливото решение е преизчисляване на всички пенсии с нов средноосигурителен приход. Нинова е безапелационна, че това ще усили пенсиите приблизително с още 25-30%.
Лидерът на Българска социалистическа партия акцентира, че това не би трябвало да се обвързва с повдигане на налози. Пари могат да дойдат от изсветляване на стопанската система и висока събираемост, обобщи  Нинова.
ДУМА напомня, че Българска социалистическа партия няколко пъти внесе в Народното събрание искане за промени в Кодекса на труда, свързани с механизма за установяване на минималната работна заплата. Предложението беше гласувано на първо четене, само че до второто се стигна едвам в последния работен ден на 48-ото Народно събрание, след 42 пъти в които социалистите упорстваха концепцията им да бъде призната.
Предложението на Българска социалистическа партия планува най-ниското трудово заплащане за страната за идната календарна година да се дефинира до 31 октомври на настоящата година и да не може да е по-малко от 50 на 100 от междинната брутна работна заплата за предходните 12 месеца. Тогава Нинова посочи, че са внесли измененията в закона на 21 октомври 2022 година и на 40 пъти са предложили разновидности за разискване на минималната работна заплата. Тя предложи датата на влизането на закона в действие да бъде 1 юли 2024 година Предложението за периода обаче беше отхвърлено и болшинството в Народно събрание реши новата формула да влезе в действие от началото на 2024 година.
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР