Минималната работна заплата да стане 50 на сто от средната

...
Минималната работна заплата да стане 50 на сто от средната
Коментари Харесай

НС окончателно: Минималната заплата става 50% от средната брутна

Минималната работна заплата да стане 50 на 100 от междинната брутна работна заплата за интервал от 12 месеца. Това взеха решение депутатите при окончателното гласоподаване на Кодекса на труда.

Периодът, който ще се гледа за изчисленията включва последните 2 тримесечия на миналата година и първите 2 тримесечия от настоящата година.

Идеята МРЗ да е " не по-малко от 50% от брутната междинна заплата " обаче получи единствено 53 гласа " за ", 69 срещу, 76 се въздържаха и по този начин се стигна до " закованата " цифра от 50%. 159 депутати го поддържаха, а 44 се въздържаха - от Демократична България и " Възраждане ".

ГЕРБ отдръпнаха своето предложение законът да влезе в действие от 1 януари 2024 година, а настояването на Българска социалистическа партия това да става от 1 юли 2023 г.  събра единствено 37 гласа в своя поддръжка.

Законът влиза в действие 3 дни след публикуването му в Държавен вестник. Процедурата стартира от 1 септември нататък и влиза в действие от 2024 г. 

Идеята за брутна минимална заплата бе отхвърлена след повече от половинчасово заседание от работна група, формирана от представители най-вече на обществената комисия от другите партии. Обобщения резултат бе изчетен от Георги Гьоков от Българска социалистическа партия.

" Ето доказателство, че постоянството е иманентно присъщо на триумфа ", заключи Йордан Цонев. Депутатите приветстваха приемането на закона.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР