Минималната работна заплата да стане 1077 лв. от 1 януари

...
Минималната работна заплата да стане 1077 лв. от 1 януари
Коментари Харесай

Догодина млад инженер ще започва бруто на 1200 лева заплата, а портиерът на 1077 лева?

Минималната работна заплата да стане 1077 лева от 1 януари 2025 година, като растежът ѝ е с 15,4% или 144 лева Това е заложено в план на разпореждане на държавното управление. Новият размер е избран според наредбите на Кодекса на труда и е 50% от междинната заплата за интервал от 12 месеца обратно. 

" Правителството е задължено по закон да я направи такава. Трябва да е 50% от междинната работна заплата. Директивата не е хармонизирана както би трябвало. Една инструкция дава благоприятни условия на страната по избрани маркери да доближава избрана цел ", разяснява някогашният обществен министър Христина Христова.

Икономистът д-р Пламен Иванов и Христова обясниха, че се употребява една част от директивата, а останалите съставни елементи липсват.

" Доходите би трябвало да бъдат обосновани. Минималната работна заплата отива в бюджетните структури ", изясни доктор Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Христова добави, че би трябвало да има минимална работна заплата и акцентира, че тя не е просто заплащане, а представлява финансови средства за количество и качество на труд.

" Добре е да са по-високи заплатите, само че се получават дисбаланси. В едно дружество млад инженер стартира с 1200-1300 лева а портиерът или чистачът от 2025 година ще взимат 1077 лева Усилията за договаряне на минималната работна заплата би трябвало да отидат на двустранно равнище - синдикати-работодатели ", сподели някогашният обществен министър.

Д-р Иванов означи, че това, което би трябвало да направи страната, е да начертае ясна тактика.

" Пожелателно е всички да имаме по-високи заплати, само че дано ясно застанат и кажат какво вършим през идващите години, с цел да бъдат всички приходи на хората по-високи. Вдигането на минималната работна заплата няма да докара до повишение на потреблението. С минималната работна заплата са обвързани всички заплати. Разходът на страната ще бъде доста по-голям от прихода ", уточни икономистът.

Задава се голям проблем с минималната заплата

По думите на Христова повечето безработни са нискоквалифицирани хора. Тя посочи, че безработицата сега е най-ниската в с равнение с последните 30 години - към 5%. 12% са работещите небогати хора.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР