Минималната работна заплата да е 730 лева, вместо анонсираните от

...
Минималната работна заплата да е 730 лева, вместо анонсираните от
Коментари Харесай

КНСБ настоява минималната заплата да бъде 730 лева, а не 710

Минималната работна заплата да е 730 лв., вместо обявените от финансовия министър 710 лв. това желаят от КНСБ. Синдикатите упорстват през 2023 година тя да доближи 50% от междинната. По последни данни това съответствие е 44 на 100.

Хората на най-ниско заплащане у нас изгубиха покупателната си дарба през 2021 година за първи път през последното десетилетие. Това съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров, представен от БНР.

„ Да, тези, които са работили на минимална работна заплата 2021 година са изгубили към този момент близо 1% от покупателната си мощ, бидейки през цялата година на минимална работна заплата “, добави той.

Очакванията на синдиката са формалната инфлация за декември предходната година да доближи 8% на годишна база спрямо последния месец на 2020 година Ръстът на минималната заплата не води до спад на заетостта на нискоквалифицираните служащи, безапелационни са в КНСБ.

„ Данните сочат, че с най-ниското заплащане у нас могат да се купят едвам 46 кг. сирене, в Румъния - 62 кг, а в Германия - 131 кг. “, добави шефът на Института за обществени и синдикални проучвания на КНСБ Любослав Костов

„ Може българският служащ на минимална заплата да си разреши доста по-малко съществени артикули и услуги от първа нужда, така наречен „ малоценни “ артикули по отношение на тези други страни. “, добави той.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР