Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст става 467 лв.,

...
Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст става 467 лв.,
Коментари Харесай

Депутатите решиха: Минималната пенсия става 467 лв.

Минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст става 467 лева, като в нея влиза и коронавирус добавката в размер на 60 лева Това взеха решение депутатите с приемането на второ четене на част от текстовете от актуализацията на бюджета на Държавното публично обезпечаване (ДОО) за 2022 година Според вносителите от Министерския съвет това е нарастване от 26,2 на 100.
Всички депутати в пленарната зала утвърдиха растежа на минималната пенсия. „ Против “ гласоподава водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ. В пояснение на негативен избор той сподели, че Движение за права и свободи са имали предложение за минималната пенсия да скочи до 481,80 лева, което, по думите му, е имало опция да стане.

На изключително съвещание депутатите одобриха консолидирания бюджет на Държавното публично обезпечаване (ДОО) по разноските и прехвърлянията на стойност 18,2 милиарда лв. (18 247 722,1 хиляди лева). От тях 15,5 милиарда лв. са за пенсии. Това е заложено в актуализацията на бюджета на ДОО за 2022 година, която Народното събрание разисква на второ четене.

Не бяха признати предложенията на ГЕРБ-СДС в частта за приходите и разноските по отношение на пенсиите. Деница Сачева (ГЕРБ-СДС) дефинира като „ тежък проблем “, че в актуализацията на бюджета на ДОО няма заложени доходи. По думите й приходите на Националния застрахователен институт (НОИ) зависят от ограничения като битката със сивата стопанска система. Сачева разяснява, че сегашните оферти по отношение на пенсиите са несправедливи.

Председателят на Комисия по труда, обществената и демографската политика Искрен Арабаджиев („ Продължаваме Промяната “) уточни, че идната година ще има доходи поради повишаване на средноосигурителния приход. Той означи, че разноските за пенсии в България общо като % от брутния вътрешен артикул са към 10 %. Арабаджиев сподели също, че индексацията на пенсиите от 1 юли е за всички, а от октомври – „ единствено за тези, за които формулата демонстрира, че не са получили това, което е трябвало през годините “.

Това, което се предлага сега, по никакъв метод не трансформира диспропорциите в пенсионната система, счита Хасан Адемов (ДПС). Той разяснява, че някои политици са подлагали на критика несъстоятелно опозицията, че бави нарастването на пенсиите. Той сподели, че нормално бюджетната процедура трае към 21 дни, а през днешния ден депутатите плануват да одобряват актуализацията на ДОО и здравноосигурителна каса. 

Председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански („ ИТН “) сподели, че се върви в график и пенсионерите ще си получат нарастването на пенсиите още през юли.
Георги Михайлов („ Българска социалистическа партия за България “) означи, че опозицията има доста оферти по отношение на актуализацията. Вие в действителност с това ново болшинство се пробвате да диктувате цялата конюнктура в Народното събрание, сподели той.

Георги Георгиев („ Възраждане “) сподели, че неговата парламентарна група има забележки, само че ще подкрепи актуализацията на бюджета на ДОО.

Димитър Ганев („ Демократична България “) изрази мнение, че би било хубаво пенсиите да се пресмятат по записани в закон правила.

Социалният министър Георги Гьоков разяснява, че предлагането на Министерския съвет за увеличение на тавана на пенсиите е претекст и тласък за предприемането на едно или друго деяние от страна на осигурителите и обезпечените лица. „ За това държим на размера, обвързван с оптималния размер на пенсиите, с цел да можем да дадем положителен сигнал към осигуряващите се на оптимален застрахователен приход и към тези, чиито действителни приходи са по-високи от него, предвид на бъдещи нараствания на оптималния застрахователен приход или с или без въведен автоматизиран механизъм “, съобщи той.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР