Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще бъде увеличена.

...
Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще бъде увеличена.
Коментари Харесай

Вдигат минималната пенсия от 1 юли, държавата дава 100 милиона

Минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст ще бъде увеличена. За това единомислещо гласоподаваха всички 187 депутати, които през днешния ден одобриха измененията в Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване (ДОО) на първо четене.

От 1 юли минималната пенсия ще стане 180 лева, а от октомври - 200 лева Това беше едно от желанията на държавното управление на ГЕРБ и "Обединените патриоти ". До три дни могат да се вършат оферти за второ четене по импортирания законопроект.

По време на дебатите от Българска социалистическа партия нападнаха ръководещите, че мислят единствено за избрана група от хора. Настояха, че би трябвало да се преизчислят всички пенсии – предложение, което настоящето Народно заседание към този момент отхвърли. Социалистите разясниха, че „ Обединени патриоти “ са дали обещание 300 лева минимална пенсия, само че са подлъгали хората и в този момент се приема единствено 200 лева

На тези рецензии проф. Станислав Станилов отговори, че Патриотите не са спечелили изборите. Следователно нямат независимо ръководство, с цел да изпълнят предизборното си желание.
„ Никого не сме излъгали “, реагира той.

Въпреки рецензиите си обаче още от началото от Българска социалистическа партия обясниха, че ще поддържат нарастването на пенсиите, тъй като мислят за хората.

В претекстовете към законопроекта за промени в Закона за ДОО се прецизират няколко значими неща. Всички пенсии, които след преизчисляването на пенсиите от 1 юли с тежест 1,126 за всяка година застрахователен стаж, останат с размери под 180 лева или под минималния размер на пенсията за съответния тип, ще бъдат приравнени на новия най-малък размер. В резултат на нарастването на минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст на 180,00 лева броят на пенсиите в най-малък размер ще се усили от 547 300 на към 668 000, или към 31,5 на 100 от пенсионерите за трудова активност ще бъдат с минимални пенсии. Необходимите спомагателни средства за изплащането на новите минимални размери са в размер 8,8 млн. лева месечно.

След нарастването на минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст от 180,00 лева на 200,00 лева от 1 октомври 2017 година броят на пенсиите в най-малък размер ще се усили от 668 000 на към 800 000, или към
37,8 на 100 от пенсионерите за трудова активност ще бъдат с минимални пенсии.

Пенсионерите, чиито размери на пенсиите са под 200 лева или под минималния размер на пенсията за съответния тип, ще бъдат приравнени на новия най-малък размер, при което към 132 000 ще получат нарастване до 11,1 на 100, а 668 000 ще получат нарастване от 11,1 на 100.

Необходимите спомагателни средства за нарастването на минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст от 180 лева на 200 лева са в размер 14,7 млн. лева месечно.

Общата сума на средствата за двуетапното нарастване на минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст ще е към 100 млн. лева в допълнение над плануваните в ЗБДОО за 2017 година Допълнителните разноски на държавното публично обезпечаване (ДОО) ще бъдат за сметка на предстоящите по-високи от плануваните за 2017 година доходи по бюджета на ДОО, с което бюджетното салдо за годината няма да се промени. За 2018 година нужните средства са към 280 млн. лева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР