Минималната месечна работна заплата вече е 780 лв. Размерът ѝ

...
Минималната месечна работна заплата вече е 780 лв. Размерът ѝ
Коментари Харесай

Какви основни финансови промени влизат в сила от 2023г.

Минималната месечна работна заплата към този момент е 780 лева Размерът ѝ се покачва с 9,9% по отношение на досегашната от 710 лева Повишението ще коства на бюджета за една година малко над 300 млн. лв..

Увеличава се и линията на беднотия - от 413 лева 504 лева Увеличението е с 22 %.
Прочетете още
В мощ са главните разпореждания на закона, с който се удължава действието на бюджетите на Държавното публично обезпечаване, Здравната каса и Държавния бюджет от миналата година до приемането на нови бюджети през актуалната 2023-а. 

По-евтини с 10 %, са електронните винетки . Отпадна, обаче мярката за подкрепяне на водачите с отстъпка от  25 стотинки на литър заредено гориво.

В столичния градски превоз към този момент се пътува с електронни билети за време, които наложително би трябвало да се валидират при качване в транспортното средство.  Предлага се и нов тип превозен документ - 24-часова карта за безграничен брой пътувания с всички типове превоз, а цената е 6 лв.. Има и 72-часова карта за 15 лв., както и седмична с два безвъзмездни дни. Вече няма транспортни документи на хартия.

Българска народна банка покачва главния лихвен % на 1,42 %.  Плавното му покачване стартира още през октомври поради инфлационните процеси в страната. ОЛП се прилага ограничено на банковия пазар у нас и визира някои левови заеми. Увеличаването е на фона на нарасналите лихвени равнища от Европейската централна банка, които оказват своето въздействие и върху паричния пазар у нас.

Влиза в действие и новият по-висок предел за регистрация по ДДС  – 100 000 лв.. Досега прагът беше 50 000 лева 9-процентните понижени ставки, въведени поради Covid-кризата, върху хляба и брашното, ресторантьорските, кетъринг услугите и потреблението на спортни уреди също се удължават с една година. През декември Народното събрание реши да остави на по-ниска ставка книгите, печатните издания и бебешките храни и пелени.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР