Минималната дневна тарифа на такситата в София се повишава от

...
Минималната дневна тарифа на такситата в София се повишава от
Коментари Харесай

Цената на такситата в София рязко се повишава от 1 януари

Минималната дневна цена на такситата в София се покачва от 0.77 лева./км на 1.05 лева./км, а нощната - от 0.88 лева./км скача на 1.21 лева./км. Промяната ще важи от 1 януари и тя е по предложение на общинските съветници Зафир Зарков от ГЕРБ, Карлос Контрера от Вътрешна македонска революционна организация и Борис Бонев от " Спаси София ". В признатия през днешния ден отчет са посочени и оптималната дневна цена от 1.78 лева./км, и нощна - 2.19 лева./км.

Като причини за покачването вносителите показаха насъбраната инфлация и скока на цената на природния газ. Логично е тогава таксиметровите водачи да вдигнат цената, само че те не го правели, тъй като били принуждавани от работодателите си да карат на минималната цена. Това пояснение даде Бонев и разгласи, че се съмнява в картелно съглашение сред притежателите на компаниите за таксиметров транспорт.

Той прикани Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да проверява дали има напън от работодателите върху водачите на таксита " да карат на идентични и то най-ниските вероятни цени ". Затова в този момент се подвига долният предел, което ще е от изгода за тях, аргументира се Бонев.

Не стана ясно обаче за какво първо не е сезирана Комисия за защита на конкуренцията за картелно съглашение, вместо да се постановат нови, по-високи цени.

Контрера, който е ръководител на транспортната комисия, предложи да се създаде безспорна методология за установяване на настоящите цени на услугата. Според Закона за автомобилните транспорти това се делегира за решение от общинските препоръки.

" Личното ми мнение е, че това е свободен пазар и не би трябвало да има минимална цена на услугата, само че законът го изисква и ние го съблюдаваме ", оправда се той.

Бонев и Контрера молиха да се увеличи качеството на таксиметровите услуги като в разговор с сектора се откри решение за приемане на етичен кодекс на водачите.

Синдикатите в този отрасъл упорстват за внезапно нарастване на цените от няколко месеца. На 27 септември в на Столичния общински съвет участваха " Съюз Такси ", Националният таксиметров профсъюз и Федерацията на транспортните служащи към КТ " Подкрепа ". Всички те желаеха да се актуализира цената в София като се вдигне минимум с 25%, а оптимално с 91%. По този метод се парира влизането на нови участници в този бизнес в София, които биха пробвали да пробият с по-ниски цени.

На комисията тогава бе решено да се образува работна група, която да предложи новите цени за таксиметровите услуги в София. В нея се включиха представители на сектора и на общинския съвет, като задачата им бе да изготвят отчет, който да се одобри до два месеца на сесия на СОС.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР