Миниатюрният робот-хеликоптер Ingenuity на НАСА извърши успешно излитане и кацане

...
Миниатюрният робот-хеликоптер Ingenuity на НАСА извърши успешно излитане и кацане
Коментари Харесай

Мини-хеликоптерът на НАСА осъществи първия успешен полет над повърхността на Марс

Миниатюрният робот-хеликоптер Ingenuity на НАСА извърши сполучливо политане и кацане на повърхността на Марс по-рано в понеделник, постигайки първия задвижван следен полет над повърхността на друга планета, заяви Американската галактическа организация.

Полетът на мини-хеликоптера е лишил към 40 секунди.

Хеликоптерът се е вдигнал, завъртял се към марсохода на НАСА " Пърсивиърънс " (Perseverance), който е бил на разстояние към 65 метра, след което е кацнал сполучливо.

Полетът е коствал към 85 милиона $.
В Jet Propulsion Laboratory избухнаха в овации, откакто инженерните данни, изпратени назад от Марс, потвърдиха, че 1,8-килограмовият хеликоптер с два задвижващи ротора е извършил първия си 40-секунден полет, както беше планувано към три часа по-рано.

Роторният робот-хеликоптер беше програмиран да се изкачи отвесно на 3 метра височина, по-късно да се задържи и да се завърти на място над марсианската повърхнина за половин минута, преди да се приземи на четирите си крайници. Служители на JPL обявиха, че данните, върнати от Марс, демонстрират, че това в действителност се е случило.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР