Миниатюрен сборник със стихове от английската писателка Шарлот Бронте, написан

...
Миниатюрен сборник със стихове от английската писателка Шарлот Бронте, написан
Коментари Харесай

Показаха малка стихосбирка на Шарлот Бронте

Миниатюрен алманах със стихове от британската писателка Шарлот Бронте, написан когато е била на 13 години, беше показан в Ню Йорк, заяви Агенция Франс Прес. Ръкописът върху кафява хартия " Книга със стихове от Шарлот Бронте, непродавана и отпечатана от нея самата " е от 15 страници с дата 1989 година Зашит е на ръка и съдържа 10 неиздадени стихотворения. Книжката с размери на карта за игра не е показвана от ноември 1916 година, когато е продадена в Ню Йорк за 520 $. Сега тя бе показана на Изложението за антикварни книги в Ню Йорк с цена, избрана на 1,25 млн. $ от " Джеймс Къминс " и " Магс брос ". Името на притежателя не е разкрито.
" Продаваме я от името на частен притежател, който я е намерил в плик, подложен в книга. И единствено с помощта на това, че е била в книга, тя е оживяла ", споделя пред Агенция Франс Прес Хенри Уелс, представител на книжарници " Джеймс Къминс ".
Твърди се, че повече от две дузини миниатюри, основани от авторката на " Джейн Еър ", са в ръцете на частни притежатели. Съществуването на " Книга със стихове " от дълго време е известно на експертите, защото се загатва в биографията на Бронте, оповестена през 1857 година, две години след гибелта й.
Шарлот Бронте е родена преди 206 години на 21 април 1816 година, в Йоркшир, Англия. Баща й е свещеник. Тя израства в относителна изолираност и със сестрите си и брат й се забавляват, като измислят заплетени истории в изискан утопичен свят.
Така се появяват романи, приети за класика на британската литература, измежду които са " Джейн Еър " на Шарлот, " Брулени хълмове " на Емили и " Тайнствената непозната " на Ан. Подобно на доста други писателки по това време, те разгласяват творбите си под мъжки псевдоними.
Миниатюрните томчета, предопределени да забавляват оловните бойци на децата Бронте, остават в фамилията до 90-те години на XIX в., когато стартират да ги купуват колекционери от Англия и Америка.
През ноември 2019 година дребен ръкопис на Шарлот Бронтe е продаден за 780 000 евро. През декември предходната година група английски библиотекари и музеи купуват сбирка от книги и ръкописи, в която има седем миниатюри на Шарлот, за 15 милиона лири (19,5 милиона долара).
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР