Мини Марица-изток“ е в критично състояние, но не до такава

...
Мини Марица-изток“ е в критично състояние, но не до такава
Коментари Харесай

Експерт: Изключен е сценарий, в който да се стигне до режим на тока

„ Мини Марица-изток “ е в сериозно положение, само че не дотам, че да предвиждаме катастрофични сюжети. Това сподели енергийният специалист проф. Атанас Тасев във връзка със положението на „ Мини Марица-изток “ и предизвестията на синдикалната организация на КТ „ Подкрепа ” в мините, че може да се стигне до режим на тока.

„ Профсъюзите са в правото си да вършат разнообразни прогнози, само че формалното мнение е на управлението. Енергетиката е необикновен бранш. Той директно кореспондира със сигурността на страната, тъй че катастрофични сюжети от рода на този просто се изключват”, разяснява проф. Тасев, представен от "Фокус ".

Той изрично изключи сюжет, при който, поради липса на пари, да се спре добивът на въглища, а от там и производството на електрическа енергия. „ Факт е и това беше докладвано преди към два месеца, че има проблеми с разкривките, точно заради това, че „ Мини Марица-изток” са непрестанно недофинансирани. Но тяхното недофинансиране не значи, че те работят лошо”, означи специалистът.

По думите му, мините сега са в оптимума си и стигат до оптималната си годишна продуктивност, която е от 30 милиона тона рандеман. „ Проблемът е в това, че те имат доста вземания. Те са при започване на веригата, подават въглища, централите създават ток, продават го, НЕК не заплаща и ето къде се къса веригата”, уточни проф. Тасев. Той добави, че тази задача въпреки всичко има своето решение. „ БЕХ поставя старания и допускам, че те ще се увенчаят с триумф. Той ще вземе един заем, с цел да може да развърже възела. От тези примерно 800 милиона, към 360 милиона незабавно ще получат мините. С тях те освен ще погасят своите отговорности към други компании, само че ще имат опция да създадат нови разкривки и нови инвестиции”, сподели още той. /БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР