Мини-генератори, прикрепени към шиите и краката на кравите, могат да

...
Коментари Харесай

Умно ранчо ще добива ток от движението на кравите


Мини-генератори, прикрепени към шиите и краката на кравите, могат да генерират сила за носимите датчици на стадата (снимка: CC0 Public Domain)

Ако сте фермер със стадо от стотици крави, следенето на тяхното местоположение и благоденствие може да бъде предизвикателство, само че ето, че от това може да има и изгода. Учени демонстрираха по какъв начин датчици в жанр „ смарт часовник “, прикрепени към глезените и вратовете на кравите, могат да се зареждат с електричество единствено посредством придвижванията на животните.

Фермерите с огромни стада и огромни пасищни терени постоянно употребяват GPS маркери и други сходни технологии за следене на местоположението на говедата. Но учените от китайския университет Southwest Jiaotong University са проучили концепцията за „ интелигентно ранчо “, където усъвършенствани датчици ще следят околната среда и самите животни и ще се зареждат значително от кинетична сила от ходенето на животните.

„ В ранчото наблюдението на информацията за околната среда и здравето на говедата може да помогне за попречване на болести и да усъвършенства успеваемостта на развъждането и ръководството на пасищата “, споделя съавторът на нововъведението Жутао Жанг. „ Тази информация може да включва централизация на О2, температура и мокрота на въздуха, количество извършения, репродуктивни цикли, заболявания и произвеждане на мляко “.

В хипотетичното интелигентно ранчо кравите ще се движат с носимо устройство, сходно на образован часовник, завършено като мидена черупка. Тя се движи в синхрон с тялото на животните, до момента в който махало вътре се люлее и работи с магнити и намотки, с цел да усили придвижванията и да трансформира кинетичната сила в електрическа. После тя се съхранява в литиева батерия, вградена в джаджата.
още по темата
„ Има голямо количество кинетична сила, която може да бъде събрана от ежедневните придвижвания на едрия рогат добитък, като вървене, тичане и даже придвижване на шията “, споделя съавторът Яджиа Пан, енергиен откривател в Southwest Jiaotong University.

Екипът е тествал капацитета за събиране на сила посредством сходно устройство в лабораторни проби, симулиращи придвижванията на говеда. Изводът е, че апаратът може да генерира задоволително сила за дребните датчици. Учените също по този начин са тествали устройството върху хора и са открили, че лекият джогинг е всичко, което е належащо за зареждане на функционалността за премерване на температурата.

„ Кинетичната сила е на всички места в околната среда – листата, които се люлеят от вятъра, придвижването на хора и животни, вълните на морето, въртенето на земята – всички тези феномени съдържат доста кинетична сила “, споделя Джан, „ и не би трябвало да оставяме тази сила да се губи “.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР