Минералната вода да се бутилира под търговска марка и да

...
Минералната вода да се бутилира под търговска марка и да
Коментари Харесай

От АИКБ сигнализираха за смущаваща поправка, готвена в Закона за храните

Минералната вода да се бутилира под комерсиална марка и да не се зачитат имената на българските извори . За този объркващ апел от браншова организация за промени в Закона за храните, сигнализираха от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) в писмо до три парламентарни комисии.

От работодателската организация се базират на европейските правила и процедура, където при етикетирането на минералните и изворните води определящото е географския генезис и типа на водата, а не комерсиалната марка .

За съществени несъгласия сред две браншови организации в бранш бутилирани води предизвестяват от Асоциацията на индустриалния капитал в България в намерено писмо до ръководителите на три комисии в Народното събрание. Повод за писмото им до ръководителя на комисията по икономическа политика Петър Кънев , до ръководителя за здравната комисия Даниела Дариткова и до ръководителя на земеделската комисия Десислава Танева е Законопроектът за храните (№ 702-01-18), импортиран от Министерския съвет на 26 септември 2017 година

За хранителната индустрия на България това е закон от основополагаща значителност и вярното транспониране на Европейските Директиви в него са гаранция за основаването на условия за стабилно развиване на всички браншове в бранша, се споделя в писмото.

 Минерални води и исторически монументи - козовете на туризма ни
Минерални води и исторически монументи - козовете на туризма ни

България би трябвало да развива капацитета си във всяка сфера на туризма

От Асоциацията на индустриалния капитал в България смятат, че в Раздел " Натурални минерални и изворни води " правилно са отразени всички условия на Директива 2009/54/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 18 юни 2009 година. Те са за употребата и предлагането на пазара на натурални минерални води, която касае бутилираните води .

Не откриваме несъгласия сред по този начин оферти раздел и Директивата , написа в писмото на работодателите. Това е повода те да поддържат приемането на Раздел " Натурални минерални и изворни ", във типа, в който е препоръчан, без промени по препоръчаните текстове .

" Според нас смущаващи са апелите на браншова организация да не се зачитат имената на българските извори, а водите да се бутилират единствено под търговски марки . Търговските марки имат несъмнено своето място на етикетите и това е регламентирано ясно с Директивата в член 8. Интелектуалната благосъстоятелност на компаниите производители не е застрашена с приемането на този раздел ", пишат от АИКБ.

" С оферти раздел в законопроекта се вършат единствено няколко по-важни промени, които напълно тъкмо транспонират европейското законодателство. Това е въвеждането на верния термин от Директивата " комерсиално изложение ", вместо " комерсиално название (търговска марка) ", въвеждането на заповеди на министъра на опазването на здравето за регистриране в описите на приетите натурални минерални води и основаването на съвещателен междуведомствен орган към Министерство на здравеопазването. Всички други до момента настоящи разпореждания на Наредбата за бутилираните води се резервират ", написа в мнението на работодателската организация.

Според тях, това на процедура значи, че в бизнес климата на бранша е изключен безпорядък и налагане на нови вложения, каквито неоснователни опасения съществуват , се споделя в писмото.

Значителната част от стопанските оператори от дълго време работят в синхрон с условията на Директивата и нищо не постанова каквито и да е промени в активността им.

В умозаключение сме уверени, че приемането на Законопроекта за храните е добра опция за развиване на вложенията и повишение на потреблението във всички браншове на хранително-вкусовата индустрия в страната, гласи позицията на АИКБ.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР