Минералната баня в Овча купел ще отвори врати през юни

...
Минералната баня в Овча купел ще отвори врати през юни
Коментари Харесай

Йорданка Фандъкова: Минералната баня в Овча купел ще отвори врати през юни 2024 г.

Минералната баня в " Овча купел " ще отвори порти през юни 2024 година, заяви през днешния ден пред публицисти кметът на София Йорданка Фандъкова, която ревизира ремонтните действия.

 

Това е третата поредна постройка на минерална баня в София, която спасяваме, уточни кметът. Сградата 30 години е тънеща в съсипия, а през 2017 година, тук имаше и пожар, добави Фандъкова.

 

Поисках я особено от държавното управление, с цел да се погрижим за нея, напомни кметът. Тя заяви, че продължава усилената работа по реставрацията на минералната баня, в този момент се работи по покрива, с цел да може до края на месеца постройката да е покрита. Строителната площадка беше открита през март тази година.

 

Оставям на идващия кмет да направи довършителните действия и да пререже лентата при откриването, съобщи Фандъкова. Тя акцентира, че сега Столичната община извършва доста обекти, които се работят с обезпечено финансиране и остава да бъдат довършени. Надявам се работата да не стопира, съобщи кметът. Банята в " Овча купел " ще бъде една огромна облага за София.

 

 Общо 8 млн.лв. е цената на целия план, половината са обезпечени от Столичната община, останалите от, 3,3 млн.лв., са по Оперативна програма " Наука и обучение ", заяви столичният кмет. Два етажа от минералната баня в " Овча купел " ще бъдат превърнати в център за продължаващо образование и за върхови достижения. Проектът планува възобновяване на постройката, реституция на фасадите, на емблематичните за постройката касетирани тавани. Ще бъдат реставрирани и басейните, като ще има зона с по-гореща вода, каквато не е съществувала преди. Ще бъдат възобновени курните и зоните с душове. Температурата на водата е към 30 градуса и ще се затопля в допълнение, с цел да стане по-гореща, показаха от общината.

 

Строителство на постройката на минералната баня в " Овча купел " стартира през 1920 година и с къси спирания поради войните приключва през 1933 година През 80-те години на предишния век, когато са затворени съвсем всички минерални бани в страната, тя стопира да действа и от този момент стартира да се разрушава. Дело е на проектант Георги Овчаров и съставлява една от най-емблематичните негови произведения, построени на територията на София.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР