МИНЕАПОЛИС (АП) — Върховният съд на Минесота отхвърли в сряда

...
МИНЕАПОЛИС (АП) — Върховният съд на Минесота отхвърли в сряда
Коментари Харесай

Върховният съд на Минесота отхвърли оспорването на „клаузата за въстание“ и позволи на Тръмп да участва в първичното гласуване

МИНЕАПОЛИС (АП) — Върховният съд на Минесота отхвърли в сряда дело, което желае да забрани някогашния президент Доналд Тръмп от първичното гласоподаване на щата през 2024 година според конституционна наредба, която не разрешава на тези, които са „ взели участие в протест “, да заемат служба.

Върховният съд на щата отхвърли да стане първият в историята, който употребява раздел 3 от 14-та корекция, с цел да попречи на някой да се кандидатира за президент. Съдът избегна централния въпрос на делото - ролята на Тръмп в нападението против Капитолия на Съединени американски щати на 6 януари 2021 година дисквалифицира ли го от президентския пост - като постанови, че щатското законодателство разрешава на партиите да слагат който пожелаят в първичното гласоподаване. < /p>

" Няма щатски статут, който да не разрешава на огромна политическа партия да включи в първичното гласоподаване за номинация за президент или да изпрати делегати на националния конгрес в поддръжка на претендент, който няма право да заема служба ", основният арбитър Натали Хъдсън Двама съдии се отдръпнаха от чуването на 2 ноември.

Съдът остави отворена опцията ищците да се опитат още веднъж да изхвърлят Тръмп от общите избори през ноември. Жалбата в Минесота беше подадена от демократична група Free Speech For People, които не разясниха незабавно решението или споделиха дали ще го апелират. използвайте Раздел 3, с цел да прекратите кандидатурата на любимеца в първичните президентски избори на републиканците.

В своята обществена медийна платформа, Truth Social, Тръмп сподели „ Нелепо дело за 14-та корекция, преди малко отхвърлено от Върховния съд на Минесота “. Той добави: „ Поздравления за всички, които се бориха с тази ИЗМАМА! “

Спорната наредба не разрешава от служба всеки, който се закле пред конституцията и по-късно „ се включи в протест “ против нея. Използва се основно, с цел да се попречи на някогашни конфедерати да заемат длъжности в щатско и федерално държавно управление след Гражданската война.

Ищците по делата настояват, че раздел 3 е просто друга подготовка за президентството, тъкмо като условието на конституцията един президент да е най-малко на 35 години. Те подадоха документи в Минесота, защото щатът има бърз развой за оборване на квалификациите за гласоподаване, като делото се преглежда непосредствено от най-висшия съд на щата.

Адвокатите на Тръмп твърдяха, че Раздел 3 няма пълномощия, без Конгресът да дефинира критериите и процедурите за използването му, че офанзивата от 6 януари не дава отговор на определението за въстание и че някогашният президент просто е употребявал правото си на независимост на словото. Те също по този начин настояват, че клаузата не се ползва за офиса на президентството, който не се загатва в текста.

Паралелни каузи се гледат в други щати, в това число Колорадо, където щатски арбитър е насрочил заключителни причини за идната седмица.

Много правни специалисти чакат въпросът в последна сметка да стигне до Върховния съд на Съединени американски щати, който в никакъв случай не се е произнесъл по раздел 3.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР