Мине, не мине време и от прашните страници на някогашните

...
Мине, не мине време и от прашните страници на някогашните
Коментари Харесай

Гала пусна новината-менте, че Чаплин е бил в София

Мине, не мине време и от прашните страници на тогавашните вестници още веднъж изскача „ новината “, че великият Чарли Чаплин е бил в София на път за Атина. Преди минути фейка бе коментиран в предаването „ На кафе”, по тази причина Hotnews.bg е задължен да подсети по какъв начин тъкмо стоят нещата с тази подправена информация. Тя е на един от най-популярните всекидневни у нас преди 9 септември - вестник „ Зора “ и е съпроводена с две фотоси.



Ясно си проличава, че главата на Чаплин е инсталирана, а той стърчи над българските си домакини

Уникалната преживелица е разказана в броя от 2 април 1931 година. Като с машина на времето внезапно виждаме усмихнатия Чарлс Спенсър Чаплин един до друг с Александър Малинов, пет пъти министър председател и началник на Народното събрание в интервала 1908-1934 година Фотото е на първата страница на вестника. Текстът изпод гласи: „ Рано тази заран, пътувайки за Атина, Чарли Чаплин дойде с самолет в Божурище.

Един от нашите сътрудници, разбрал новината, се насочи за аеродрума. Тук по-късно дойде и господин Ал. Малинов, който е един от най-горещите фенове на Чаплиновото изкуство. На фотографията се вижда великият актьор и нашият общественик, снети в Божурище при изгрев слънце”. В броя е пуснат и още един кадър с Чарли Чаплин в градинката пред Военния клуб в София на фона на съветската черква „ Свети Николай”. Този път артистът е в компанията на двама български министри - финансовият Владимир Моллов и земеделският Григор Василев, които отишли да го поздравят от името на Министерския съвет.

Детайли към престоя и последвалото тръгване на великия комедиант не се дават. Прелюбопитната информация обаче не е истина, безапелационни са историци и кинаджии. Става дума за първоаприлска смешка, нищо че броят на ежедневника е от 2 април. Просто новината се написа и печата в деня на шегата, а лековерните читатели я виждат на другия ден. Изследователи са безапелационни, че липсва каквото и да е удостоверение за височайшата аудиенция в други източници.

Няма по какъв начин тя да вземем за пример да не бъде отразена в конкурентния вестник „ Мир “. А "Мир " надалеч не е бил по-малотиражен от "Зора " и не би пропуснал опцията да опише за разходката на Чаплин измежду бял ден в центъра на София, па въпреки и със забавяне. С просто око се вижда, че фотосите в „ Зора “ са монтаж-слънчевата светлина очевидно съзнателно заобикаля лицето на Чаплин, който наподобява много застарял на едната от тях. Актьорът е облечен с разнообразни облекла на двете фотоси, правени сякаш с разлика от няколко минути на летището и в центъра.

„ А какво прави Чаплин на пъпа на София, откакто е спрял сякаш за малко на летището в Божурище? “, чудят се фотографи, които са разглеждали деликатно двете фотоси с именития комедиант. Той е бил много невисок, както знаем всички, които сме гледали негови филми. Височината му от 1.60-65 не разрешава да стърчи над българските си домакини по този метод, въпреки да се знае, че преднамерено е носил обувки със прикрит ток, с цел да компенсира ниския си растеж. Пръв за обявата в „ Зора “ написа журналистът Георги Милков преди години, който категорично прецизира, че фотосите са монтаж.

Това обаче не стопира феновете на киното да я „ претоплят “ регулярно през няколко месеца. Защитните на тайните теории даже отиват още по-далеч и признават, че фотосите са менте, само че това не значело, че и новината е такава. В ония години било изцяло възможно да се вършат фотомонтажи, кълнат се те. В автобиографичната си книга, която е много подробна, Чаплин разказва срещи с българи, само че не загатва и дума за София, безапелационни са историци. По това време е била честа практиката да се разгласяват подправени вести, като във вестниците да вземем за пример попада репортаж за посещаване на Адолф Хитлер в София. Дано на следващия ден при Гала не не сервират и нея.
Източник: hotnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР