Минавайки покрай витрините или през квартала през октомври, не е

...
Минавайки покрай витрините или през квартала през октомври, не е
Коментари Харесай

Как Хелоуин се превърна в бизнес за 10 милиарда долара

Минавайки около витрините или през квартала през октомври, не е извънредно да виждате украси със скелети, надуваеми герои, духчета, тикви и други декоративни детайли, свързани с призраци и гибел. През годините декорациите за Хелоуин стават все по-популярни и се трансформират в рентабилен бизнес за търговците на дребно, написа Retaildive.com.

Според изследване, извършено от Prosper Insights&Analytics, в Съединени американски щати близо 70% от потребителите възнамеряват да честват Хелоуин тази година. По прогноза се чака американците да похарчат  10,6 милиарда $ - с 0,5 милиарда $ повече по отношение на година по-рано.

Сред най-популярните способи за отбелязване на празника е посредством декорация. На второ място са бонбоните.

Според друго изследване 87% от потребителите възнамеряват да купуват продукти за Хелоуин тази година, което е 16% нарастване по отношение на предходната година, като към 40% споделят, че става дума за външна декорация.



Хелоуин обаче не постоянно е бил празник, на който потребителите са харчели доста за украшения. Тогава по какъв начин той се трансформира в бизнес за над 10 милиарда $?

Ранните обичаи на Хелоуин в Съединени американски щати

Историята на Хелоуин датира от епохи и става известна в Северна Америка след идването на ирландски и шотландски имигранти в Съединени американски щати през 19 век. В началото на 1900 година е празник, ориентиран към възрастните, които провеждат празненства с игри като Bridge, Mahjong и Canasta, а дружно с това и декорират домовете си. Тъй като декорациите със страшни изображения са евтини, потребителите постоянно ги изхвърлят след края на празненството.

По това време има три съществени производители на украшения: The Beistle Company, Dennison Manufacturing (която се слива с Avery International през 1990 година ) и Gibson (която е продадена на American Greetings през 2000 г.). Има даже издадена книга, която разказва методите, по които потребителите могат да възнамеряват, приготвят и украсяват празненства за Хелоуин.



С течение на времето обаче празникът стартира да се отдалечава от концепцията да бъде единствено вечер за възрастни и се концентрира върху децата, родителите провеждат празненства за Хелоуин, а учебните заведения трансформират деня в празник. В резултат на това декорациите се трансформират, изобразявайки по-приветливи облици. Тримата огромни производители насочват фокуса си към изображения, подобаващи за фамилията.

Постепенно и украсата за празника става все по-масова. През 1958 година първата дама Мейми Айзенхауер за първи път украсява Белия дом за Хелоуин със скелети, фенери, сушена царевица и тикви.
С течение на годините външните украшения стартират да се срещат все по-често. Навлизането на филми  като „ Хелоуин “, „ Петък 13-ти “ и „ Кошмар на улица Елм “, водят и до смяна на украсата, която става по-насилствена и кървава.

„ През последните пет години имаше същинско възобновление на хората в Съединените щати, които украсяват по някакъв метод дома си за Хелоуин “, разяснява Марк Леденбах, който е колекционер на декорация за Хелоуин, а ползата идва от по-възрастните консуматори.



Тази година милениум поколението възнамеряват да похарчи 255 $ за Хелоуин, поколението Z - 202 $, поколението X - 145 $ и бейби бумърите - 58 $, съгласно LendingTree.

Какво подтиква интереса към празника?

Веригите магазини се оказват движеща мощ за повишаване на известността на декорациите за Хелоуин измежду потребителите. Големи търговци на дребно – Bed Bath & Beyonds, Home Depots, Lowe's и други освен че порастват по мярка и мащаб, само че и оферират от ден на ден сезонни артикули, включително и за Хелоуин.

Статистиката сочи, че тази година Home Depot усилват асортимента си за празника до 861 продукта спрямо 418 през същия интервал на предходната година. В Walmart има 3335 продукта за есента и Хелоуин, а в Target има 197 продукта за Хелоуин.

Реално търговците на дребно стартират да вкарват Хелоуин и есенната декорация още през лятото, в някои случаи в отговор на празничните разпродажби, започващи по-рано, а някои назовават Хелоуин всекидневен старт на празничния сезон. И не на последно място това е маркетингов трик на ритейлърите – за по-голяма облага от празничните разноски на потребителите.

От друга страна веригите се конкурират за по-ефектна и забавна декорация за Хелоуин, което непрестанно покачва интереса и търсенето. Отделно възходът на обществените медии също способства потребителите освен да купуват повече украшения за мотива, само че и да заплащат повече за тях.

Например през 2020 година Home Depot показа 3,5 метров скелет с LCD очи за 299 $, който се трансформира в шлагер, а откакто беше разпродаден, цената му скочи до 1000 $ в уеб сайтове за препродажба като eBay. Тази година компанията усилва асортимента и наред със скелета, към този момент предлага 3,5 метра рееща се магьосница за 299 $, 2,8 метров вампир за 399 $ и 4.5 метра призрак на цена от 399 $.

През юли Lowe's отговори на предизвикването като показа своя лична 3,5 метрова мумия със светлинни и звукови резултати за 348 $.



Търговците на дребно употребяват всеки празник, от който могат да притеглят спомагателен трафик към своите магазини и се стремят да предложат нещо ново и друго.

Предложенията стават доста комплицирани, доста огромни, доста скъпи и потребителите са привлечени от това, което виждат. А това е импулсивно пазаруване. Но изправени пред инфлацията и икономическия напън, потребителите стартират да се лимитират от сходен тип  разноски, което евентуално понижава търсенето на украшения. Подобна обстановка е имало по време на рецесията от 2008 година Тогава потребителите се отдръпват и не желаят да показват пищността на празника. След като обстановката се успокоява обаче, търсенето още веднъж стартира да пораства.

За момента в Съединени американски щати рафтовете са към момента цялостни, а търговците на дребно не са почнали огромните отстъпки, което демонстрира, че търсенето е към момента мощно. Тъй като Хелоуин става известен от ден на ден отвън Съединени американски щати, Леденбах го вижда като „ феномен, който ще се разраства “. Това е и времето, хората да се забавляват преди огромни празници като Деня на благодарността, Коледа и Нова година. Така Хелоуин се трансформира в един тип преход към сезона заниманието. Дори го дефинират като " Вратата към празниците ".
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР